...Колись... ...Колись я проклав на світанні У юну епоху місток, І сонцем в тьмі ночі засяяв Крилатий арійський мій вовк. ...Колись на безкраїх просторах Співав мій тугий сагайдак, І кров’ю із степом збратавшись, Весь світ мій жахав акінак. ...Колись Візантію пихату Змела моя сила свята Прибивши на брамі Царграду, Черленого свого щита. ...Колись всі здригались племéна Від свисту моєї тятви, І хмари мечем розрубавши, Півсвіту кричав: "Йду на ви!” ...Колись я змішав із землею Могуть кочової орди, На місці тріумфу свойого Софіївські звівши хрести. ...Колись я був вільний, як сокіл, У Дикому полі ширяв, Та гордую пісню свободи На цілу Європу співав. ...Колись я у Чорному морі На хвилях вітрилами грав, І Кафи вогонь справедливий У мене на шаблі блищав. ...Колись моє грізнеє "Слава!!!” Мов громом разило татар; І падав кипчак і ногаєць, І падав в крові яничар. ...Колись запорозькими кіньми Топтав я крилатих гусар: Тремтіла-дрижала Варшава Від гуркоту бубнів-литавр. ...Колись розвівавсь оселедцем Бунчук на легкім вітерці, І руки мої настромляли На списи московських стрільців. ...Колись я здійняв попід хмари Небесно-пшеничний свій стяг, І мого багнета боялись Мадяр, австріяка та лях. ...Колись не коривсь я недолі, Даруючи ворогу сталь − Тризуба мого золотого І німець лякавсь і москаль. Так, був я і сильний і гордий, Зухвалий, нескорений був. Чи є ще мій дух непоборний, Чи, може, у Лету загув? Чи, може, згадаю, нарешті, Предвічний бунтарський свій блиск? І буду зоріть, як раніше, І в тисячу крат, ніж колись.
|