Гарний вірш псує одне слово - БРЕННЕ. Доведеться, Гнате, через це правити останню строфу, бо так залишати, повірте, не можна. Час нетривалий, недовгий, марний, а саме про це ви говорите у вірші, в українській мові буде звучати як ТЛІННИЙ. Вибачаюся, проте це правда.
Дякую, пане Вікторе. Ціню Вашу уважність та бажання допомогти, але... Є в мене декілька епічних міні-поем на історичну тематику. При їх написані, щоб відтворити колорит змальованих епох, я намагався вживати старослов’янізми та архаїзми і дуже плідно та глибоко консультувався з цього приводу з кандидатом наук. Так от, оце слово звідти. Брен, бренний - слова старослов’янські. Найбільш близькі відповідники - тлін, тлінний. І в українській і в російській мовах це слово (та похідні від нього) вживається у якості архаїзму. Якщо Ви не цураєтесь вживання у творах діалектизмів чи архаїзмів, то це слово для Вас. У даному контексті слова "тлінне і бренне" є синонімами. От так. Дякую.
Цікаво було б познайомитися з роботами кандита наук, де він вживає в українському контексті слово бренний. А про походження цього слова, про його коріння я знаю добре, але ж тут мова про інше - у якому українському словнику його можна віднайти мені - звичайній людині - крім консультацій із кандидатом наук та, напевне, його наукових надбань?
Та немає таких словників, де були би абсолютно всі слова, тим паче архаїзми чи діалектні. А я для себе давно зробив висновок, що набагато кращі за словники - це постійне читання наших класиків (бажано 19 століття) і дійсно постійна співпраця з хорошими філологами. Це не так вже й важко і недосяжно.
Дякую, я радий, що вам сподобалося. Є натхнення посумувати чи пофілософствувати, а є бажання просто подуркувати. Чом би й ні. Не завжди ж на серйозну пику у дзеркало дивитись. Через це і вірші такі різні. От і все. Ще раз дякую.
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")