Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток Сайт української поезії -- АНУМО ЗНОВУ ВІРШУВАТЬ! -- інтерактивний додаток
Чт, 02.05.2024, 01:40
МЕНЮ САЙТУ

Форма входу
Логін:
Пароль:
Розділи новин
Новини та статті - культура [345]
Поезія, література, проза, музика, мистецтво
Новини та статті: суспільство, політика [798]
Не пов'язане з л-рою та поезією
Усе навколо нашого поетичного сайту [127]
Поради новим користувачам, оголошення, акції, тощо
Літературні конкурси, фестивалі, літ. премії, акції [212]
Вірую... [17]
На релігійну тематику
Постаті [27]
Про поетів, прозаїків, історичні постаті...
Зі святом! [153]
Вітаємо зі святами
Історія, етнографія [28]
Статті на історичну тематику
Куточок читача, глядача і слухача [22]
Що варто прочитати, переглянути відео, послухати...
Куточок споживача [79]
Корисні поради, рекомендації
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com

Опитування для Вас
Що є загрозою розвитку української мови?
Всего ответов: 497

Школи Сум відмовляються від вивчення російських класиків

Пушкін, Толстой і Достоєвський – твори цих та інших російських авторів можуть прибрати з курсу зарубіжної літератури. "Поставити на паузу" російські твори радять вчителі й у Сумах.
 


Дар’я Строкач – випускниця сумської школи №29. Дівчина більше любить поезію та й сама віршує. Дівчина вважає, що вилучати абсолютно всі твори російських письменників не потрібно. "Можливо, їх кількість треба скоротити. Але якщо їх зовсім не будуть вивчати, то це фактично відгородитися, нехай відгородитися від ворога, але ж треба якось розуміти його логіку, його дії", – говорить дівчина.
 

Наталія Чикалова викладає літературу майже 30 років. Жінка каже, що зараз недоцільним є вивчення творів російських письменників.

"Як я буду говорити про культурне надбання Росії дітям, які вже побачили наслідки цієї війни. Для них це буде дуже болісно. З часом, можливо, на перспективу, вже розумом це рішення переглянути. Тому, що ми приречені жити поруч із потенційним ворогом. Ми його повинні знати. Література, як ніякий інший предмет, якраз дає оці життєві знання. Вона дає можливість розуміти людей. Для того, щоб здолати ворога, його потрібно добре знати", – розповідає вчителька.
 

За словами Наталії Чикалової, творам російських авторів у зарубіжній літературі належить десята частина. У програмі 5 – 11 класів авторам сусідки-агресорки приділяється різна кількість годин на вивчення.
 

Філологиня Алла Ярова вважає, слушною думкою те, щоб нині не вивчати авторів із Росії. "Я думаю, що це дуже правильне рішення, хоч воно і політичне. Після того, як припиниться ця агресія, після того, як наша країна переможе, то знову має бути обговорення. Які автори залишаться у курсі зарубіжної літератури, хто з російських письменників залишиться у ньому і найголовніше, це завжди кут зору, це інтерпретація", – вважає Алла Ярова.

У Міністерстві освіти і науки України над новою програмою зарубіжної літератури працюють спеціальні групи. "У квітні були створені декілька робочих груп із професійних письменників, які сьогодні якраз оцінюють і наповненість програми, і присутність певних творів російських видавців і письменників. Тому, я думаю, що на 1 вересня ми вже будемо мати трішки змінену програму", – розповів Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.
 

За словами начальниці обласного управління державної якості освіти Алли Рябухи, у навчальних закладах Сумщини не бажають вивчати не тільки російську літературу, а й мову. "Закладів освіти надсилають нам матеріали і у жодному під підписом керівника закладу не планується вивчення російської мови, ні як предмету, ні як факультативу, ні додатково не планують", – говорить освітянка.

Які твори вилучать з програми зарубіжної літератури та на які замінять стане відомо після затвердження нової програми курсу.


    Джерело публікації

Розділ новин: Новини та статті - культура | Опубліковано: virchi


Радимо переглянути ще одну статтю на "Анумо...":

Українська мова. Яка вона – чи складна, чи насправді така милозвучна, як нам здається?


    Ключові слова (теги) матеріалу: російська література, російська мова, російська культура


Коментарів: 5
avatar
0
1 ZhasminVKanoe • 22:00, 02.07.2022 [Лінк на твір]
Гадаю, Толстой і Достоєвський (можливо, й Пушкін) належать не тільки й не стільки Росії, як усьому світу. Чому, наприклад, не вивчати пушкінську "Полтаву" (яку, нагадаю, майже одразу переклав українською наш класик Гребінка):

Quote
Давно замыслили мы дело;
Теперь оно кипит у нас.
Благое время нам приспело;
Борьбы великой близок час.
Без милой вольности и славы
Склоняли долго мы главы
Под покровительством Варшавы,
Под самовластием Москвы.
Но независимой державой
Украйне быть уже пора:
И знамя вольности кровавой
Я подымаю на Петра.

?

Чи знамениту характеристику росіян у толстовському "Хаджи-Мураті", яка так разюче суголосна із сьогоденням:

    
Quote
Старики хозяева собрались на площади и, сидя на корточках, обсуждали свое положение. О ненависти к русским никто и не
говорил. Чувство, которое испытывали все чеченцы от мала до велика, было
сильнее ненависти. Это была не ненависть, а непризнание этих русских
собак людьми и такое отвращение, гадливость и недоумение перед нелепой
жестокостью этих существ, что желание истребления их, как желание
истребления крыс, ядовитых пауков и волков, было таким же естественным
чувством, как чувство самосохранения.

     Перед жителями стоял выбор: оставаться на местах и восстановить с страшными усилиями все с такими
трудами заведенное и так легко и бессмысленно уничтоженное, ожидая
всякую минуту повторения того же, или, противно религиозному закону и
чувству отвращения и презрения к русским, покориться им.

? verysad
avatar
0
2 virchi • 22:19, 02.07.2022 [Лінк на твір]
З огляду на війну, я особисто культуру московії для себе стер. Немає більше Пушкіна і Лєрмонтова і т.д. Бо мерзота, яка подекуди виховувалася на цих та багатьох інших культурних діячах росії тепер знищує Україну. Може наступні покоління будуть інакше робити. Але я для себе зробив вже вибір...
У світі ще є такий величезний невивчений культурний пласт, що ну її, ту "культурну" расєю...
avatar
0
3 ZhasminVKanoe • 00:44, 03.07.2022 [Лінк на твір]
А куди подінемо Гоголя, Короленка, Бортнянського, Березовського, Боровиковського, Левицького, Лосенка тощо?.. Якщо ми відкинемо Гоголя, то як же ми можемо сприймати Лисенка?! А коли ми вважаємо Гоголя за свого, то, вочевидь, треба прийняти і "Черевички" Чайковського, і "Сорочинський ярмарок" Мусоргського, і "Майську ніч" та "Ніч перед Різдвом" Римського-Корсакова (в якого Лисенко вдосконалювався), і "Ніс" Шостаковича... А 1-й фортеп'янний концерт і 2-а симфонія Чайковського, цілком побудовані на українських темах?! Той же Чехов – теж етнічний українець. "Вишневый сад" біля панського будинку – це ж український архетиповий образ ("садок вишневий коло хати"), в Росії таких не буває, як слушно зауважив Бунін. А такі опери на сюжети (нехай і вигадані) з київської історії, як "Руслан і Людмила" Глінки або "Аскольдова могила" Верстовського? Мені особисто було би шкода відцуратися від усього цього й подарувати кацапам!
avatar
0
4 virchi • 15:39, 03.07.2022 [Лінк на твір]
Так, є багато постатей, яких би не хотілося віддавати на поталу загарбникам. Але сьогодні, саме під час війни, варто визначатися. Щось "між" не може бути, бо так дамо можливість російській гидоті просочитися і знову почнеться скиглення про те, щоб не руйнувати "братні" зв'язки. Принаймні, поки. Далі, після Перемоги, розберемося
avatar
0
5 ZhasminVKanoe • 00:13, 05.07.2022 [Лінк на твір]
Цитата
Щось "між" не може бути

Але воно є! Хіба це наш метод – на догоду політичній кон'юнктурі викривляти й цензурувати історію?! Хіба можна, наприклад, удати, ніби "Слова о полку Ігоревім" не існує?! А головний герой "Слова", нагадаю, був у коаліції з Андрієм "Боголюбським", яка сплюндрувала 1169 року Київ! Або як ми будемо різати навпіл першодрукаря Івана Федоров(ич)а?!

Загалом кажучи, кінь – не осел, а білочка – не щур, але заперечувати спільність було би нерозумно та шкідливо, бо, за словами Апостола, "наша боротьба не з тїлом і кровю, а з князївствами, і з властями і з миродержителями тьми віка сього, з піднебесними духами злоби" (принаймні, мені так хотілось би думати). Тому, гадаю, нам слід чинити (і слід було задовго до війни!) за заповітом Кобзаря:

Цитата
Подивіться лишень добре,
Прочитайте знову
Тую славу. Та читайте
Од слова до слова,
Не минайте ані титли,
Ніже тії коми,
Все розберіть... та й спитайте
Тойді себе: що ми?..
Чиї сини? яких батьків?
Ким? за що закуті?..

ComForm">
avatar

Переглянути КОМЕНТАРІ до ПОЕЗІЇ й ПРОЗИ та до новин:
на сторінці "НАШ ТОП ++"
 

     
  Хостинг від uCoz