І
Ріко,
ріко... Ти вже й не річка — назва.
Промовиш
вголос – озирнеться світ.
То по
тобі пройшлись убивчі спазми.
То над
тобою Всесвіт посивів.
І місто
те, на березі твоєму,
Стоїть
німе і біле, як мана.
І тільки
ліс навколо потаємний,
Немов
у скиті зречений монах.
А ти ж
таки не хто-небудь, а річка,
І світла
пуповина джерела
Веселого
іскристого потічка
Колись
отут навіки прип'яла,
Аби в
тобі блищала риба всяка,
Аби
дівчата омивали вид
І
відчайдушні хлопці-волиняки
Твої
глибини міряли убрід.
Під
самим серцем в матері Волині
Ти вічно
б'єшся і течеш, течеш...
І гіркота
твоя по крапелині
У неї
струменіє з-під очей.
Бо
скільки у собі вона носила
Річок,
джерел (немає їм числа!)
Тебе
біда найтяжча підкосила.
Твоя
біда з водою не сплила.
II
Ідемо
над рівчаком. Дорога додому звична.
Ось
вже і ліс поріділий нас на шляху
перестрів.
Ні,
не втечу, не змовчу.
Невже
ти і справді річка?
Невже ти і справді
Прип'ять — отой
підшнурований
рів?
Признаюсь, я й досі нишком надіюсь,
що це
не
ти,
Що,
може, десь у траві тихенько собі петляєш.
Але,
до землі прип'ята, куди б ти могла
втекти?
Ти
ж лелекою не злетиш над луками і полями.
І вірити мушу,
мушу
любити отой рівчак,
Що
десь там рікою стає, що має джерельне
начало...
та
раптом дитятко мого мовчання перепитало:
— Це
справді, мамусю, річка? —
із недовір'ям в
очах.
III
Тебе,
живу-живісіньку, як вуж
отой,
що, сірим блиснувши хвостом,
Подався
із чорничника чимдуж
на
простір,
у
лещата взяв бетон.
Здавалося
б, для користі й вигоди,
та
правильної форми береги
не
гріють більш твої маленькі води,
а
стережуть тебе, як вороги.
Ще
небо голубіє над тобою,
ще
чапелька на голос джерела несе мерщій до твого водопою
два сірих невпокорених
крила.
Та
з берега високого не чуті
їй
наспіви джерельні.
І
тоді
Стривожить
дно, нап'ється каламуті
і
не побачить неба у воді.
Не
дайся, річко,
Пручайся, річко! Знайди у
лузі блакитну стрічку, зірви перешкоди,
мости і плоти,
в
зелену косу її знову вплети.
Повір,
і мене випрямляли не раз,
Здавалося, —
просвіт у вікнах погас.
Але, як у власну
повірю біду,
Я
просвітку того уже не знайду.
О,
як нам навколо земної осі
Нелегко
крутитись не так, «як усі»,
І
мати своє, незалежне русло,
і
дбати, щоб ряскою не поросло,
На
кожного з нас є суддя не один,
І
кожен вважає: найкраще – як він...
І
кожен про тебе судити мастак:
Інакше
течеш — то, значить, не так.
Нам,
річко, з тобою на світі оцім
Як
жити — то разом, як вмерти — усім.
Та
поки нас живить з глибин джерело,
Нам
треба своє захищати русло.
|