ЗИМА
І вже нікуди не ідуть потяги,
не тягнуться у небо залізною гусінню. По вікнах таємні знаки – обриси
незнайомих облич – чарівні символи нездійсненності. Залишилось тільки закрити
очі і снити тими, хто на склі, оживляти прозорі постаті дотиком вій і нічною
фантазією. Місто впало у зиму, чарівну і дзвінку. Насправді, воно замерзло у
кригу, і оживе лише із дотиком тепла, коли розтануть льодові бурулі.
Зимовий вокзал у синіх
сутінках. Гарно, однак, дуже холодно, щоб довго спостерігать. Мертві зали
очікування, примерзлі таблиці оголошень: «Потяг прибува…..Подяг відправля…..»
Здається, буденна метушня спочиває зимою на лавочках, блискучих від скляної
криги. Немов льодяники, зависли над стелею слова «До уваги зустрічаючих…», і
вже чатує на їх падіння самовпевнена постать невідомого, замерзлого у своєму
чеканні. Потяг, як і його "зустрічаючий", застиг. Вже на підході. Із
першою весняною відлигою невідомому пощастить нарешті його зустріти. Тужне, і
солодке його стражденне чекання.
Порожні перони. Велетеньські
очі залізних коней вкриті памороззю і вже давно не випромінюють електричного
світла. Місця у вагонах холодні. Вподобані вітром, вони вже не запрошують
затишно посидіти перед вікном, за яким пейзаж намотувався б на вісь стовпа із
незрозумілим номером. Все залишилось десь позаду, в епоху літа. Однак, це не
означає, що не буде вороття…
Крук, птах зимової порожнечі,
злітає на плече вкритого сніговою подушкою перехожого. Дзьобом, оком, кігтем
відчуває теплення живого, передбачає поживу, і не може добратися до неї: надто
твердий лід, надто… Тільки дзвін кігтя і дзьоба по дзеркальній поверхні нагадує
серед зимової тиші про життя. Життя – у своїй одвічній жадобі та гонитві,
боротьбі за виживання, за самоствердження і визнання аж до смерті… Смерті… Зима
ж закрила почуття і звуки, затулила ватяно шпарки усіх можливих збудників руху.
Тільки натхнений крук ще відбиває зайвий такт серед цієї нетривкої пустелі
мовчання.
Весна прибере ці шати. На
горе, чи на щастя, життя вкотре переможе, візьме гору разом із потягами,
перехожими, зустрічаючими, круками… Весна настане через три місяці.
Другие материалы по теме
|