Дактиль
/ + - - / – перший склад наголошений, два останні - ні
„Рученьки терпнуть, злипаються віченьки,
Боже, чи довго тягти?
З раннього ранку до пізньої ниченьки
Голкою денно верти.”
Статтю від імені Тараса опублікував автор сайту. Думаю, що ця стаття буде корисна не тільки поетам, а й просто поціновувачам поезі (серед них і я ). Хочу подякувати Вам, Тарасе за цю статтю.
Стаття опублікована зі зворотнім лінком, тож я думаю проблем із авторством не виникне.
"Не знаю, чи доречно буде, та хочеться ще пригадати такі розміри, які я назвав би ситуативними, вторинними (для силабо-тонічної системи). Наступні розміри були повноцінними у силабічній поезії. А у силабо-тонічній з'являються лише інколи, в місцях, де ікти не збігаються з наголосами у словах. Отже, ПІРИХІЙ - двоскладова стопа, в якій обидва склади ненаголошені. СПОНДЕЙ - двоскладова стопа, в якій обидва склади наголошені. АМФІМАКР - трискладова стопа: 1 і 3 - наголошені, 2 - ненаголошений. ТРИМАКР - усі три склади наголошені. ТРИБРАХІЙ - усі три склади ненаголошені. БАКХІЙ - 1 і 2 склади ненаголошені, 3 - наголошений(тут міг помилитися, не маю довідника перед очима) АНТИБАКХІЙ - 1 і 2 склади наголошені, 3 - ненаголошений(тут теж міг помилитися). (згадувати чотирискладові стопи, гадаю, не варто, бо це дуже вже рідкісне явище в сучасній українській поезії) І, хоч дані розміри мають значення лише при безпосередньому аналізі твору, а не при віршуванні, гадаю, кожен поет має їх знати. Вони ж бо є повсякденним і невід'ємним явищем сучасної поезії."
Надзвичайно корисна інформація. Особливо в тому випадку, коли ти лише новичок у поезії. Щодо мене особисто, то я побачила досить багато помилок у своїх творах. Ретельно вивчу ці правила і, сподіваюсь, покращу свої навики. ВЕЛИЧЕЗНЕ Вам СПАСИБІ!!!
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")