Коментувати також можна з та

Чт, 28.03.2024, 19:19
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1015]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2667]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1477]
Вірші про рідний край [805]
Вірші про мову [201]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [143]
Елегія [51]
Історичні вірші [288]
Вірш-усмішка [995]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [109]
Вірші про військових, армію [209]
Вірші про Перемогу, війну [408]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [332]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1213]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4417]
Філософам [1292]
Громадянину [861]
Метафізика [153]
Опитування для Вас:
Чи є у Вашому н.п. поетична спілка, клуб?
Всего ответов: 342

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Життя...
 

СТАРІСТЬ

Старість , то не вирок, то стан твоєї душі.
Якось, нещодавно, прочитала про французьку жінку, яка прожила 122 роки. Дуже вразило з якою пошаною та  любов’ю про неї  написали. Навіть її недоліки змогли описати юмористично і цікаво. А тут незабаром ще один персонаж з'явився, це американка, яка в свої  86 років вирішила піти до унівеситету, і  отримати вищу освіту, бо це була її мрія. І вона це зробила. І знов таки дивують жінки про яких пишуть,  і та пошана, з якою відносяться до похилих людей.
     А ми маємо  приклади  можливо  кращі, але не помічаємо тих людей, які мають  чим здивувати і стати прикладом для багатьох циніків, та реалістів.
    І ось я вирішила написати про нашу українську жінку, яка народилася в багатодітній сім’ї сільського вчителя, про Ольгу Марківну Довгоброд. Зовсім скоро їй виповниться 105 років. Так, вона не встигла отримати освіту, через те, що помер її батько, коли їй було 10 років. То рішення самої долі. Але її природній розум вражає всіх, хто має честь бути з нею знайомим. Я не буду описувати складність її життєвого шляху, це й так зрозуміло. Коли людина пережила не одну війну, не одну революцію, голодомор, та скруту, то це не дуже здивує когось. Я хочу розповісти про неї, як про рідку особистість. Перше, що вражає у Ольги Марківни, той світлий розум, яким наділив її сам Господь Бог. Щоб у свої 105 років людина була на стільки свідома, що їй по сьогоднішній день цікаво, що відбувається навколо, чим переймаються люди, як живуть, чому так, а не інакше, всі ці питання стають перед нею щодня. Так, вона вже погано бачить, але вона чує і все що говорить радіо несе їй ту інформацію, яку вона має проговорити зі своїми янголами, яких вона прийняла як рідних – це благодійниці, які  нею опікуються. Проводячи з нею час отримуєш  життєвий заряд. Це щось неймовірне! Буває йдемо до неї після роботи втомлені, а ще й з головною біллю й думаємо, хіба маємо ми їй про це жалітися. Соромно.  Приходимо годуємо її, спілкуємося з нею,  допомагаємо, і бачимо, як вона оживає на очах, немов квітка, яку полили свіжою водою. Вона починає щебетати, розповідати свої історії, радіти життю, дякувати Бога - і  ти розумієш, як важливо людині твоя увага. Це вражає!  І виходячи з її затишної квартирки ти ловиш себе на думці, що в тебе вже не болить голова, і що почуваєшся ти прекрасно. Нема ніякої втоми. Куди вона поділася?- Вона розтанула, як сніг від сонця в любові, цієї чарівної жінки.  Це  вдячність за те, що ти завітала, вислухала, допомогла.  А, вона віддала свою невичерпану любов, чисту, як у дитини. А що таке Любов? - то енергія, що  знімає твою втому, біль, тривогу. То є той самий обмін, який має бути поміж всіма людьми, щоб жити в гармонії з природою і з собою.
  Цікава Ольга тим, що дуже добре відчуває людей. Її пронизливий погляд наче зчитує всю сутність людської природи. І вже, якщо вона «про сканувала» душу і там їй щось не сподобалось, то на тому край, не буде терпіти поруч фальшивих і хитрих людей. Ось така вона є. А людей вона любить.
З нею почуваєшся, як з подругою, забуваєш про її вік - це ж треба мати такий талант! Вона від природу прекрасна акторка. Якщо треба зіграти, то зіграє без фальші. Знаючи її тільки посміхаєшся про себе і думаєш, що в цьому ховається  молодість її душі. Зазвичай, люди такого віку не бажають грати, вони втомлені життям і дозволяють собі бути собою. У неї ж є та сила, талант, який відрізняє від інших.
Неймовірний оптимізм притаманий цій жінці. Був нещодавно такий випадок. Прийшла до Ольги Марківни журналістка познайомитись з цією загадковою жінкою. Бере в неї інтерв’ю , а в цей час за відкритим вікном гучно проїздять авто, які проводять предвиборчу компанію, журналістка напівголоса прошепотіла, «Як вони набридли уже!», а наша Ольга Марківна у слід, «Ой як гарно! - весело, життя іде». Ось і відповідь на питання журналістки, в чому секрет довголіття. А то буває сусідка часто приходить і скаржиться, що стукають сусіди, ремонами своїми вже замучили, чи то музика грає у когось і сусідка йде скаржитись в певні установи за це, а наша Ольга Марківна, каже: « Так людям же треба  жити в людських умовах, то вони й ремонти роблять, а що музику слухають, так це ж чудово, веселіше  життя від того.  
А ще не дивлячись на її вік, не відчуваючи його, вона може бути закохана, як дівчина, чекати зустрічі, мріяти, згадувати, кожну мить тих незвичайних, в той же час звичайних побачень. Відчувати дотик, подих, дивитись в очі і шкодувати, що час скривдив її тіло, але не зістарив душу. Вона, як дівчинка розповідає своїм янголам, про те, як він такий гарний, високий, благородний, поцілував її в щоку, а вона його руку. Як він подарував їй кращі в світі квіти і шоколад, чи то ще щось. А він знає про те чисте почуття любові,  цієї дивної жінки , він відчуває і знаходить нагоду завітати й подарувати їй ті хвилини щастя.
Хтось мабуть не може собі уявити, що таке можливе, але це є і воно поруч з нами.
Почуття гумору, це щось особливе для такого віку, але воно пронизує природу Ольги.
Я хочу згадати приклади її гумору. Нещодавно, ми їй розповідаємо, як будемо святкувати її 105 день народження, що вдягнемо, кого запросимо, що приготуємо, яка  буде музика, вона радісно підтримує наші плани, вносить свої пропозиції, а потім раптово посміхаючись нам каже: «..ага, оце готуємось, а я візьму та й помру!». І сама наче шкідлива дитина, чекає, що будемо сварити….
Кажемо: Ольга Марківно підемо на рекорд Гіннеса. Будемо жити не менше 122 років. А чому б і ні? - каже вона. При доброму догляді  та годуванні й 200 проживу.
Або:  якось  викупали її, та й вибираємо сорочку переодягти. Вибрали кращу, нову. Вона подивилась, та й каже: Ні! - не цю. Питаємось, то чому ні? - не жалійте носіть!  А вона: Поклади, то мені на весілля буде.
Якось фотографуємось, вона пазує, а тоді каже: а зуби треба показувати? (а зубів уже років 30 нема)
Сидимо. Коліно у неї відкрите і у мене, вона погладила своє, потім моє, то й каже: ти бачиш, що моє коліно, що твоє, однакові - не має не однієї зморшки. Ось така вона веселуха. Яка вона бабця? Знаючи її душу язик не повернеться так сказати. Доречі вона не любить, коли її називають бабцею. Це дозволено тільки онуку. Для всіх інших вона Ольга Марківна.
Якось ми на 104 роки запросили до неї відому у нашому місті музичну групу «Володар», так вирішили зробити для неї сюрприз. Під час свята молоді дівчата і хлопці завітали до неї з музикою прямо до квартири. То був баян, бубен, скрипка, гітара, та контрабас. Вона побачивши це завмерла, а ми дивились на неї, як вона відреагує. Вона якийсь час дуже уважно і серйозно слухала, а затим нахилившись до благодійниці  суворо спитала: «А хто платить буде?» Так, вона свідома і все адекватно оцінює. Але зрозуміло, що це був вражаючий подарунок для неї, який її спочатку трохи шокував.
   Якось до неї у квартиру залетіла муха і щойно ми прийшли, як вона почала розповідати, що їй не давала спокою, ця бридка муха. Вона це так так надхнено розповідала, як наче б то вперше побачила цю істоту. Що муха кружляла навколо неї і весь час намагаючись сісти їй на ніс, щоку. Потім муха здіймалася кружляла і знову докучала та фінальною сценою розповіді була її фраза, яку ми згадуємо частенько: А який у неї сильний голос був, ви б тільки почули! – після цього ми всі розсміялися, говорячи про те, що Ольга Марківна зі своїм особливим слухом почула оперний голос мухи.
Вона на диво охайна жінка, для свого віку. Інтимностей не станемо розповідати, але зазначимо,що все вона робить як слід робити кожному. Вона контролює сама , щоб всі її речі були чистими, та свіжими.
Як справжня жінка вона піклується , щоб бути охайною.
Ось дзеркало років 10 уже не любить, каже, сама собі не подобаюсь, бо ж я була така красуня. Але при цьому почуває себе на років 50-70 від настрою. Дуже любить парфуми, особливо згадує радянські:  «Конвалія»,«Троянда». Каже, то були справжні, а сучасні не подобаються, бо всі вони штучні. Все штучне відчуває і не сприймає. Навіть молоко куплене в магазині відрізняє в мить і каже не купуйте, то не молоко, я знаю яке справжнє молоко, бо сама доїла корів. Ліки не сприймає, окрім цитрамону, корвалолу, та деякі мазі для суглобів.
Ольга, частенько замислюється над сутністю свого життя, задаючи собі питання: «Для чого я так довго живу? Чи це виногорода від Бога за мої страждання, чи то кара за мої гріхи?... Жила, жила і не все робила вірно, якби було дароване, ще одне життя, то прожила б його значно краще, побожніше».  Здоров’я  у Ольги Марківни  для свого віку завидне. Тиск 120 на 80. Пульс у нормі. Нічого не болить, тільки ноги не носять. Тіло слабке, погано тримають ноги, руки, зате голова працює, молодь позаздрять. Пам’ятає події не тільки минулого, як заздалегідь похили люди, а й сучасні, та ще й планує майбутнє. Тому вона має шанс  жити довго, та ще йти на рекорд Гіннеса. Ще можно багато писати про цю дивовижну жінку, бо це джерело позитиву і любові.

Додав: Lana-Ter (03.02.2016) | Автор: © Світлана Камишна-Терещенко
 
Розміщено на сторінці: Життя..., Філософам, Камишна-Терещенко Світлана

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 2494 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 

Ключові (?): Ольга Марківна

Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 6
avatar
0
1 miknech • 00:21, 04.02.2016 [Лінк на твір]
Гарно Ви написали про людину. Не читав тої французької оповідки, але, думаю, Ваша розповідь не поступається тій.
avatar
0
2 Lana-Ter • 07:46, 04.02.2016 [Лінк на твір]
Дякую. Це написано серцем. s-16
avatar
0
3 Asedo1949 • 14:18, 04.02.2016 [Лінк на твір]
Вічна пам'ять головній героїні Вашого твору! Напевно, такі позитивні люди потрібні не тільки на землі... Гарно написано і читається легко, і залишає на серці приємну згадку. 55555
avatar
0
4 Lana-Ter • 10:19, 05.02.2016 [Лінк на твір]
Дякую. Моє шанування Вам! flowers-3
avatar
5 iakhnevich • 23:55, 13.02.2016 [Лінк на твір]
Не старіймо, любі, будьмо серцем молоді. happy4
avatar
0
6 Lana-Ter • 10:25, 14.02.2016 [Лінк на твір]
Дякую шановно пані! Хай молодість Вашої душі процвітає! 


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
ivanpetryshyn: А, що ви від них очікували?
Вони ж мусять якось Ванькам і Ксюшам пояснити,
чому вони почали війну з Україною
і чому це- "правильно".

virchi: Зараз російська пропаганда звалює теракт на Україну. І не дивно - в усіх бідах на болотах "винні" українці та американці

virchi: Дякую за розміщення додаткових лінків - і на текст, і на відео в Ютубі, щоб розуміти мелодію!


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz