КОДЕКС МОРАЛІ РОЗДІЛ 1. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ МОРАЛІ Стаття 1. Від Канта мудрість я засвоїв – Життя безслідно не мине, - “Зірки, мов очі, наді мною, Мораль всередині мене”. Стаття 2. Всередині всього суспільства Вуаль думок і дій вуаль, - Скільки безглуздя й скільки змісту Ввібрала вже людська мораль. Стаття 3. І мало хто знаходить грані, Де аморальне, а де ні, Ламаються одвічні спекторалі І істину шукають знов в вині. Стаття 4. А так подумати: хто й нащо Почав обмежувать себе ж? І розумієш, що найбільші пащі Лиш інших прагнуть ставити до меж. Стаття 5. Мораль завжди була і буде Повчанням, звичаєм, кийком, Її примножать “добрі” люди, Звикаючи до “крові з молоком”. Стаття 6. Вона – не зло у абсолюті, Без неї жодного нема Ані народу, соціуму, групи, Вона існує не дарма. Стаття 7. Однак, потрібно розрізняти Моральні норми й норми тих, Які заради свого фарту Свою мораль виводять із інтриг. Стаття 8. Адже мораль – це ті ж закони, Але неписані, людські, Вони існують із покону, Протиставляючи інстинктові думки. Стаття 9. Сумління обираючи за ката, Спільнота знає, що страшнішого нема, Людина може наодинці існувати, Та повноцінно, ні, не житиме сама. Стаття 10. І тут напрошується теза: Мораль – буденні балачки, Але вона гостріш від леза Підрізує і крила й язики. Стаття 11. Особа, дивлячись на спільність, В моралі відкриває й інший бік: Що мала б відчувати власну гідність, У дзеркалі – менш вартісний ярлик. Стаття 12. І постає все та ж картина: Зрівнялівка, гасло на гаслі, пересуд, Мораллю скована країна, Мораллю зведена в абсурд. Стаття 13. Історія дала уроки, Мабуть, добрячій половині, Принаймні я із дев’яностих років Свою мораль тримаю всередині. Стаття 14. Бо мої цінності чужі серед людей, Скажімо, віршів просять ще і ще, А потім йдуть шляхом юдей: Ллють підлі закиди дощем. Стаття 15. І так із кожним “не таким”, Спрацьовує людська мораль, Не люблять не подібнії думки, На превеликий жаль... РОЗДІЛ 2. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ МОРАЛІ Стаття 16. Примітивізм учепиться за слово, А суть залишиться для тих, Хто не відкриє у цих віршах нове, А впише власних кілька крихт.
|