Коментувати також можна з та

Пт, 29.03.2024, 03:21
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1015]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2667]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1477]
Вірші про рідний край [805]
Вірші про мову [201]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [143]
Елегія [51]
Історичні вірші [288]
Вірш-усмішка [995]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [109]
Вірші про військових, армію [209]
Вірші про Перемогу, війну [408]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [332]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1214]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4418]
Філософам [1292]
Громадянину [861]
Метафізика [153]
Опитування для Вас:
Дайте оцінку сайту української поезії
Всего ответов: 607

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

Більшовизм та гітлеризм в історії життя моєї сім'ї

 
Борис Костинський
 

У Гершона Вітебського - батька моєї бабусі по материнській лінії, в районі с. Любечанинів (5км. від Остра) був паровий млин і примітивна сукноваленка. Потім він купив ще й маленьку лінію з виробництва "зельтерської" води. У прадіда було три найманих працівника, з якими він гарував на рівних. Коли підріс молодший син Льова, то і він почав допомагати батькові з підліткового віку. У сім`ї було 5 дітей, мати - Софія Вітебська була домогосподаркою. Їй постійно допомагала господарювати наймана сільська дівчина. Будинок був цілком просторий, сім`я мала корову і кілька коней. Всі діти з сім`ї Вітебських вчилися в приватній Остерській гімназії і отримали там прекрасну освіту. Моя бабуся реально знала німецьку, французьку та латинь.

 

Після захоплення Києва більшовиками, у прадіда експропріювали геть усе. Прадід якось зумів купити собі будиночок в центрі Остра, але їм знову зайнялися на предмет "буржуйської розкоші". Дід Гершон змушений був швидко продати цей будиночок і купив жалюгідну хатину під соломою на околиці Остра, поруч з православним кладовищем. Звідти його з прабабусею Софією і повели сусіди-поліцаї на розстріл в жовтні 1941-го року.

 

Я вважаю, що вина в смерті Гершона та Софії Вітебських лежить не тільки на гітлерівцях, які організували знищення євреїв в Острі і по всій, окупованій ними, території, але і на більшовиках, які аж до 4-ї години ранку 22 червня 1941 року у всіх їхніх ЗМІ писали, що Німеччина - країна-союзник, а Адольф Гітлер - великий лідер дружнього німецького народу. Інформації про те, що творили німці з євреями, в радянській пресі і на радіо не було ніякої. Моя Ба казала, що її батько не вірив чуткам, котрі просочувалися якимось чином, про те, що гітлерівці скрізь знищують єврейське населення. Він говорив моїй бабусі:

- Ідочко, німці - культурна нація. Це тобі не наші босяки, які все завжди брешуть. Навіщо їхати в евакуацію? Навіщо кидати будинок і добро? Прийдуть німці, вони дозволять мені відкрити крамничку на базарі і ми будемо відмінно жити без цих оборвисерів ("обшарпанці" на ідиш. Б.К.).

 

Коротше, бабуся з двома дочками ДИВОМ змогла вирватися з оточення і дісталася до станції Бобрик, звідки ешелон з біженцями виїхав до Сибіру. Ну, а прадіда сусід на прізвище Бречко вивів з дому і розстріляв десь недалеко, в тому ж в районі. Кажуть, що прадід сам вирив собі могилу перед розстрілом... Місце його поховання, коли в 1943-му році в Остер повернулися більшовики, шукати не стали - ще чого, тут тисячі полеглих солдатів і командирів РККА були кинуті гнити на полях боїв, а то шукати якогось-там жида... А прабабусю розстріляли разом з десятками інших євреїв Остра в яру села Любечанинів. Після війни, коли повернулися з фронту рідні розстріляних, то вони власними силами (допомоги від радянської влади не було ніякої - спасибі, що не заважали) перепоховали тіла близьких на території Остерського єврейського кладовища, прямо біля входу, всіх разом. Тіло прабабусі було впізнано і вона лягла разом з іншими остерськими земляками в цю братську могилу.

 

Більшовики суворо забороняли піднімати тему Голокосту і до середини 70-х ми тихенько ходили до цієї, покритої невеличкою цементною плитою, братської могили і клали там квіти. Ніколи, ніде і ніхто не говорив в Острі про факт розстрілу євреїв - ні в Остерському краєзнавчому музеї, ні в школах, ні в бібліотеках. Тільки під тиском світової громадськості, після вимушеного зведення над Бабиним Яром пам`ятника, КПРС дала розпорядження будувати пам`ятники в усіх місцях розстрілів євреїв. На постаментах влада писала: "Тут спочивають радянські громадяни ..." Все! Ні слова більше! Хто, що, чому - мовчання! За проведення ОКРЕМИХ ЄВРЕЙСЬКИХ мітингів в пам`ять про жертви Голокосту, КДБ заарештовував і карав тюремними термінами за статтею "Антирадянська пропаганда і агітація".

 

Після розгрому радянських вигодованців в Шестиденній війні і, не менш ганебної поразки радянської зброї і загибелі десятків військових спеців, у війні Судного дня, в СРСР почалася масштабна антисемітська кампанія. Фактично повне знищення Ізраїлем сирійських (читай, РАДЯНСЬКИХ) ВПС і ППО в Ліванській війні 1982-го року, спонукало Кремль на створення по всій країні, так званих, антисіоністських комітетів і примушення євреїв брати в них участь. Двоюрідний брат мого батька - Наум Радовільський, як фронтовик і комуніст-госпкерівник, був примушений стати головою такого комітету в Ужгороді. Доживав свій вік дядько Ньома в Ашдоді і похований за єврейською традицією на місцевому кладовищі в Землі Обітованій...

 

Більшовизм за своїми масштабами був набагато страшнішим за гітлеризм. Для євреїв, як для НАЦІЇ, не дивлячись на факти їхньої активної участі в побудові СРСР, більшовизм був згубнішим, ніж гітлерівський нацизм. Гітлерівці знищували євреїв фізично, а більшовики - і фізично, і духовно. Те, що практично всі євреї, вихідці з СРСР, не володіють ні івритом, ні ідиш і не знають, як себе поводити в синагозі, "ЗАСЛУГА" більшовиків, бо ж вони карали за прихильність іудаїзму, як за антирадянщину.
 

  
04.08.18р.
 

Додав: ruhlyvy (06.10.2018) | Автор: © Борис Костинський
 
Розміщено на сторінці: Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1534 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 4
avatar
0
1 Asedo1949 • 16:55, 06.10.2018 [Лінк на твір]
"У всякого своя доля
І свій шлях широкий:
Той мурує, той руйнує,
Той неситим оком
За край світа зазирає,..." як  писав  Шевченко  і  вашій  родині   прийшлося   пройти  цей   важкий   шлях. Багато  біди  роблять  ті  тоталітарні  системи,  які  вибудовуються  на  кістках  і  крові народу  задля  свого  збагачення. Єврейський  народ  дуже  постраждав  і  від  тих,  і  від  інших,  і  тут  нічого  казати  окрім  співчуття  і  тихої  молитви,  але  не  думайте, п.Борисе,  що  українцям,  особливо  Галичині,  жилося  тихо  та  солодко. Совіти   робили  тут  свою  чорну  справу  і  не  один   рік   вже  після  війни,  а  різниця  була,  лиш  не  в  такій  масовості, як  це  робили  німці  з  єврейським  народом. Та  що  говорити,  що  було  колись?  Що  було  те  вже  загуло,  а  от  що  робиться  зараз,  яка  наруга  над  своїм  же  народом,  як  знищують  свою  націю,  б'ючи   себе  в  груди  клянуться  в  любові,  а  на  ділі  всі  навпаки.
 груди
avatar
0
2 ruhlyvy • 20:59, 06.10.2018 [Лінк на твір]
Щиро вдячний Вам, пані Катерино, за відгук! Про злочини комуни в Україні я знаю більш, ніж добряче - ретельно вивчав те у Народному Русі України, де був активістом-пропагандистом.
Стосовно ж сучасності, то українська нація має сказати своє чітке слово. Саме НАЦІЯ, а не народонаселення! Свого часу те саме зробила єврейська нація, коли всупереч усім обставинам вибудувала власний дім - державу Ізраїль.
avatar
0
3 leskiv • 17:31, 07.10.2018 [Лінк на твір]
Українці - не євреї, пане Борисе. Ми - інші за менталітетом. І я маю великі сумніви щодо того, що можна побудувати національну країну в інтернаціональному середовищі та ще й з сильною п"ятою колоною Москви у неї під боком. Та й чи доцільно це саме зараз, коли у світі вже йде третя світова війна, поки що не оголошена офіційно?
avatar
0
4 ruhlyvy • 20:35, 07.10.2018 [Лінк на твір]
Не можу заперечувати Вам, пані Таміла, стосовно величезної різниці в ментальності євреїв та українців. Євреям властива впевненість у власних силах та можливостях(іноді навіть йдеться про САМОВПЕВНЕНІСТЬ), а більшості українців притаманне хронічне бажання бути у тіні власного тину.
Вважаю одноосібництво та пристосуванство найголовнішими вадами українства.
 Що ж до Третьої світової війни, то з тим не згоден - ніякої війни поки що немає. Але є вмирання Російської імперії - останньої імперії в світі. Саме ця агонія і спричиняє таку нестабільність та турбулентність, які нині впливають на усіх сусідів РФ і, перш за все, на країни колишнього СРСР, котрі путінська Росія продовжує вважати власними губерніями. З огляду на нинішній стан Московії, саме НАЦІОНАЛІЗМ має стати реальним захистом та порятунком для усіх народів, котрим доля дала отакого сусіда. Інтернаціоналізм  вже майже вмер у Східній Європі і приклад Угорщини та Польщі те яскраво демонструє. На черзі країни Західної Європи, де вже на виборах потроху почали перемагати саме місцеві націоналісти. Якщо Україна не стане на рейки національної ідеї, як визначальної, то доля української нації може бути вкрай сумною. Гадаю, що ті патріотичні сили, котрі, хвала Господу, вже є в Україні, здатні зі зброєю в руках врятувати українство від загибелі. Саме так, свого часу, зробили євреї-сіоністи на землі тодішньої Палестини, коли проти виникнення Ізраїлю був, вважайте, увесь світ, окрім сталінського СРСР. А хто такі сіоністи? Та те є саме те, чим були герої ОУН/УПА в Україні. Знаю точно, що досвід українського спротиву більшовизму ретельно вивчався декотрими лідерами сіоністського руху у Європі і був вдало застосований після закінчення Другої світової війни на теренах Землі Обітованої.
 


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
ivanpetryshyn: А, що ви від них очікували?
Вони ж мусять якось Ванькам і Ксюшам пояснити,
чому вони почали війну з Україною
і чому це- "правильно".

virchi: Зараз російська пропаганда звалює теракт на Україну. І не дивно - в усіх бідах на болотах "винні" українці та американці

virchi: Дякую за розміщення додаткових лінків - і на текст, і на відео в Ютубі, щоб розуміти мелодію!


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz