Ця туга за вітчизною! Давно розвінчана морока! Однаковісінько мені Де цілковито одинокій Буть, по яких стежках самій Брести із кошиком базарним В дім, що й не знає, що він мій, Як лазарет або казарма. Однаково поміж яких Лиць їжитися полоненим Левом, з оточення яких Людей буть вигнаним – напевно - До себе, у окрем чуттів. Ведмедем білим без льодини Де не ужитись (жаль і слів!), Приниження – мені єдино. І мовою не спокушусь Батьків, слів покликом молочним. Якою - байдуже - чомусь Незрозуміла буду стрічним! (Цим читачем, газетних тонн Споживачем, пліток, як сміття…) Двадцятого століття - він, А я – до всякого століття! Як пень, лиш тінь я на землі, Усе – однакові у тиші, Усе – однаково мені, А, може, ще однаковіше. Колишнє – найрідніш всього. Ознаки з мене всі, всі мітки, Всі дати – вітром мов, змело: Душа, що виникла десь звідти. Так край мене не уберіг Мій, що і найзіркіший сокіл У просторах душі - повік! Не взріє родимки доокіл! Всяк дім, всяк храм темніше пущ, Усе – однаково, єдино. Допоки по дорозі – кущ Встає, а надто - горобина…
-------------------------------------------------------------
Тоска по родине! Давно Разоблаченная морока! Мне совершенно все равно — Где совершенно одинокой
Быть, по каким камням домой Брести с кошелкою базарной В дом, и не знающий, что — мой, Как госпиталь или казарма.
Мне все равно, каких среди Лиц ощетиниваться пленным Львом, из какой людской среды Быть вытесненной — непременно —
В себя, в единоличье чувств. Камчатским медведём без льдины Где не ужиться (и не тщусь!), Где унижаться — мне едино.
Не обольщусь и языком Родным, его призывом млечным. Мне безразлично — на каком Непонимаемой быть встречным!
(Читателем, газетных тонн Глотателем, доильцем сплетен...) Двадцатого столетья — он, А я — до всякого столетья!
Остолбеневши, как бревно, Оставшееся от аллеи, Мне все — равны, мне всё — равно, И, может быть, всего равнее —
Роднее бывшее — всего. Все признаки с меня, все меты, Все даты — как рукой сняло: Душа, родившаяся — где-то.
Так край меня не уберег Мой, что и самый зоркий сыщик Вдоль всей души, всей — поперек! Родимого пятна не сыщет!
Всяк дом мне чужд, всяк храм мне пуст, И все — равно, и все — едино. Но если по дороге — куст Встает, особенно — рябина...
|