Мені наснилися
Шевченкові вірші…
Мені наснилися Шевченкові
малюнки…
А зранку голос:
"Сон свій запиши –
Не всім Бог
надсилає подарунки!"
А я забувся, леле!
От біда.
Пригадую, що ж
бачив уві сні:
Село, різдвяне
свято, коляда…
Я чув сумні і
жалісні пісні.
А ще повітка,
хата, стежка, тин…
Он жінка йде із
хмизом за плечима.
Біжить до
перелазу її син –
Щасливий, бо
малий іще, хлопчина.
Колись йому
тринадцятий мине…
Скидає мати
в’язку біля хати.
Навряд його
злиденність омине…
А їй немає й миті
спочивати…
Зайшов іще я у
вишневий сад –
Гули джмелі. Я їх
і досі чую.
А потім ніч, і
місяць, й зорепад…
Сором’язливо я
дівча цілую…
І кріпаків я
бачив і панів.
Ставки і греблі,
коні біля броду.
Я їхав на підводі
вздовж ланів.
Світило сонце
ясне нам зі сходу.
Я бачив шлях з
минулого в майбутнє,
Назустріч щастю,
волі і свободі.
Я відчував щось
сутнє й незабутнє,
Коли дивився в
небо на підводі…
Це був чарівний і
казковий сон,
В якому чув я
пісню солов’їну.
Душа співала з
серцем в унісон,
Бо у вісні я
бачив Україну!!!
|