Колись давно, у ті тяжкі роки, Коли на панщину ходили кріпаки. Було село, а на краю села Криниця-копанка у виді журавля. Вели стежки до неї крізь поля. Не стримувала люд навіть рілля. Ногами босими топталися стежки Немов на шитім рушнику стьожки. Топталися стежки, топтався лан Задумав відомстити людям пан. - Засипав джерело, "вбив" журавля! І зникли ті стежки через поля.
Не залишилось не поміченим те зло, І пана прокляло усе село. Знедужав куркуляка й швидко зліг. Язик не вверне й не підніме ніг. Приходив лікар, а за ним ще два; Привозили на сповідь вже попа. У столяра замовили труну. Аж тут село почуло новину! З'явився у вісні до пана дух, Пообіцяв злічити від недуг, Якщо той вичистить криницю за селом І вимостить камінням стіни з дном. З самого ранку того ж дня Почистили криницю від багна. Приходив майстер - виклав камінці, Йому вклонились діти і старці. З'явились знов стежки через лани, Та вже людей не лаяли пани. Постав на варті журавель новий І пив з криниці воду, як живий. Цілющою зробилась та вода, Село минали горе і біда. Поїло щедре джерело людей, А матері купали в нім дітей.
Пройшли роки - пусте стоїть село, Життя людей по світу розмело. Землею володіє фермер -пан, Але нема кому топтати лан. А за селом серед гілля у бур'яні Вода цілюща сочиться на дні! Не набере води вже журавель! Вже більше не напоїть він людей...
Цікава балада про джерело, але із сумним кінцем. Хотілося б продовжити оповідь зі сподіванням на краще. Зверніть увагу на такі моменти як, наприклад: у виді журавля (в подобі журавля), злічити від недуг (зцілити від недуг), топтати лан (очевидно, Ви мали на увазі - протоптувати стежку до криниці?) тощо. Щиро - Олег.
Мені сподобалася Ваша балада і хоч є деякі прогрішності, не змогла втриматися, щоб не оцінити. Щоб удосконалюватися, то до порад треба прислухатися. Ставлю авансом
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")