(історична фантазія, замальовка нашвидкуруч)
Відблиск сонця
На віконці,
Веселки віночок –
Вийшли хлопці погуляти
В вишневий садочок.
Цвітуть вишні,
Гудуть бджоли,
В небі крук кружляє.
А далекі небокраї
Повиті розмаєм.
Ходять хлопці,
Розмовляють,
Розпалюють люльки.
Ой, не часто у військових
Трапляються гульки.
Все дозори,
Все походи,
Сутички і битви…
А для матінок, що вдома,
Сльози та молитви.
Мчать, мов вихрі,
Диким степом
Козаки на конях –
Край свій рідний
Слобожанський
Від навал боронять.
Та трапляється і в воїв,
Хоч колись, та свято –
На столах посеред хати
Іств смачних багато.
Ой, яких танків веселих
Виграють музики…
Та розмова за столами
Вже суне до крику…
Вже підхоплються хлопці,
Та враз за шаблюки,
Старі люди ледь рознімуть,
Синків недолугих:
- Годі пити, охолоньте!..
Підіть до садочку.
Вдосталь місця відпочити
Там у холодочку.
Ходять хлопці
Вздовж садочку,
Палять, розмовляють.
А з-за тину молодиці
На них поглядають.
Час іти їм до ворожок
По любовне зілля,
Щоб під осінь запросити
Гостей на весілля.
24-25.11.2012
|