Були в Острі? Ну, все те, що Ви тут розповіли, для мене дуже давно не нове. Але Остер, в порівнянні з Черніговом, говорить, хоч і суржиком, але все ж таки не чисто російською, а от у Чернігові Ви радше почуєте білоруську, ніж українську. Хочете почути справжню українську мову, то треба їхати на Полтавщину, чи на Черкащину. А РЕАЛЬНА Україна в Україні є тільки на Галичині. Але те скоро скінчиться - їдуть тисячами до Польщі. Більшість не повертається, або повертається на короткий час. Вже навіть з Остра до Польщі почали їхати...
От ви ,земляче ,кажете -Остер! А у них- Остьор ( Вимовляють-Астьор ) Як кажуть галичани-людину шляґ може трафити! Така ж і їхня сторінка- Остьор Блаґословєнний! А чому не -Остер Благословенний? Ми з чоловіком допомогли збудувати першу Православну церкву КП в Острі. А там московських понабудовували більше ніж треба. Кажете, виїжджають люди на чужину бо погано їм в Україні! А що ті люди зробили для України? Якби ми були молоді давно б повернулися у свій край! Прочитайте вірша пані Катерини. Ось це любов до рідної землі!
Не вірш, а крик душі. Я завжди кажу, що краще один раз побачити, ніж тисячу раз почути. Від побаченого Ваші думки дещо змінилися, але і це ще не все, бо Ваша свідомість приймає іншу реальність і занепад для Вас дуже разючий, хоч пам'ять тримає любов до тих далеких часів. Та скоро тільки казка кажеться, а діло робиться довго і нудно. Так як Росія інтенсивно вводила свої порядки і мову, і не день, не два, а самі знаєте скільки, то викоренити все це ой як не просто, але процес пішов, як казав Горбачов, і рано чи пізно все зміниться на краще. І те, що наші люди дуже інертні, це теж заслуга сусіда, але і те поправиться, бо правду каже п.Борис, їдуть у Польщу, Румунію, Словенію, Бельгію, Італію і т.д., але надивившись, задаються питанням, чому у нас такого нема, чому ми самі не можемо це зробити. Поки -що тормозить сама влада і олігархи, та знову ж таки все тече, все змінюється, а, можливо, просто ще не настав час.
Дякую за обширний коментар. Нажаль не все правда! 26 років мусило б змінити почуття до рідної землі і її мови. Ані оліґарги ані влада тут ні причому! Людина має свій розум і пора вже його вживати! Ми прожили на чужині майже все наше життя, але не забули своєї мови. Наші діти, внуки, правнуки, говорять українською мовою? Знають свою історію, дотримуються своїх звичаїв, своєї релігії. Безумовно, це все залежить від батьків ! То ж вина БАТЬКІВ і нема чого валити вину на владу. А працювати треба кругом! Ніхто ніде ніколи нічого даром не дає!
Мене це все дуже турбує, так що вибайте, коли що не так.
Нема за що вибачатись, кожен має свою думку і треба її поважати.
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")