в них, Трієцарствіє було,
чи- Трієкоролівcтво:
Кий- символ влади, міці, сили,
Щек- виконaвець всіх велінь,
І, Хорев- всім й всього суддя,
ще й - Либідь- розум, доброта-
у всіх була одна мета:
розбудувати мир,
не тільки- села, а й - міста.
на це пішли літа.
Кий збудував те місто,
й назвав його на честь себе,
як це зробив і Ромул з Римом-
вдягнув у камінь і балки`,
воріт він збудував чотири:
Північні, Східні, Західні, Південні,
що можна було взнати час на полуде`нні,
опівночі, у сутінках і насвітанку,
там, гопаки, їх варта,
були завжди готовії до та`нку,
щоб захистити капища і храми,
й дубові ступи ла`ми,
і- річище, й - святі гаї,
і- мешкання волхвів та знахарів,
жерців, майстрів і челяді всієї.
вали, вали- не було там людини
й однієї,
яка б змогла їх подолати,
ні- чоловіка, мужа,
який міг підкопати
ті непролазні мури.
усе- як в Римі,
так- і в Києграді:
і- віча- форуми,
й- науко-поле для всіх ча`дів.
усе було, та четвеpгові чвари-
війна поміж вождів і воєвод,
розпорошила весь народ,
слабким зробила й непридатним
до оборони.
зламали храми, ідоли, корони-
хотіли більше, а дістали - мало:
треба було, щоб Віче те тривало,
щоб полумʼя племен ніколи не згасало,
щоб всі були разом,
а не- окремо,
бо поодинці їх продали в рабство
або - в неволю,
на їхнім власнім полі,
зробили їх бездомними рабами-
пани-загарбники запанували,
а, прості люди лиш памʼять зберігали
про їхню міць й державу,
і в каменях руїн велику славу.
Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:
Переглянули твір - 629 чол.
у Вас # закладок
Автору за твір:
Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 0
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")