Коментувати також можна з та

Пт, 26.04.2024, 23:08
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4423]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Що Ви частіше робите у часи душевних розломів?
Всего ответов: 786

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Українцям
 

з серії , моя боротьба з корупцією (частина перша )

Гав-гав…Газ-газ…

Спершу факти
написав такого листа до львівської обласної газової контори . ( адреса Contact@lv.104.ua )  (зміст нижче)
Шановні ! До мене вже вкотре приходять щоб поміняти лічильника , по перше в мене ще переплата , і тому я не спішу з цим , чому ви спішите , по друге , я був в адвоката , і він мені пояснив так - якщо переплата на цей день - мені ці куби що я вже оплатив , повинні порахувати чи не сьогоднішнім днем , бо сьогодні ви бажаєте мені поставити свій неправильний лічильник . В мене стоїть роторний Хмельницький , правильний лічильник , який був виготовлений по французьким зразкам , тобто він рахує калорії , а не повітря , тобто дуже часто ставиш на леніградку підігрівати їду на маленький газ ( і тому що на цьому маленькому газі не крутить цей лічильник , ви і хочете змінювати лічильник) , то я не можу підігріти ні чайник ні будь що ... Бо - цей газ має світити голубим полумям , а він світить то червоним , то з проблисками світлими , то і деколи аж стріляє цими проблисками - хіба по всіх нормативах повинен такий бути газ ! Це брехливий газ , так як і брехливий цей лічильник який ви хочете поставити . Тому я хочу поставити свій лічильник - який куплю в інтернеті - тобто такий самий роторний , і ви це не можете мені заборонити , бо він на Україні продається . А те , що на Львівщині , чи ще будь де стоять інші , не роторні лічильники - мене не обходять , я просто вас подам спершу в суд Львівський , згодом і у вищий , навіть в міжнародний . Може треба буде довго чекати від вас компенсації за те що ви мутите воду своїми неправльними лічильниками , але дочекаюсь - якщо , можливо не сотню тисяч євро штрафу виплатите , то хоч з десяток тисяч , а на це я зможу купити цілу сонячну установку щоб не залежати від вас !!! Прошу відповісти на це питання , бо шантажу , який мені давали ваші працівники що мені треба буде бігати і чимось виправдовуватися перед вами , я терпіти не буду , спершу напишу в прокуратуру , і там далі по інстанціям , не ви мене , а я вас затягаю , бо я знаю де я правий а де ні ! Буду вдячний якщо ви мені на це відповісте . З повагою  Артур . 21.10.2015 11:54:10
    А чого я так написав цього листа . Бо причепилися із за того , що в мене поганий лічильник , тобто Хмельницький роторний , а ставлять мембранні . Факти про газ і лічильники подаю дальше -
http://www.radiosvoboda.org/content/article/24479360.html
Київ – Якої якості газ постачається в українські будинки? Радіо Свобода отримала кілька скарг від слухачів на низьку якість поставленого палива. За наказом профільного міністерства, калорійність газу, який постачається споживачам, має бути не нижчою 7 тисяч 600 кілокалорій. Проте експерти не виключають, що вона може виявитися нижчою.

Мешканка села Степанки, що в Черкаському районі, Марія Адамівна скаржиться на якість газу. За її словами, коли вона вмикає котел на повну потужність, лічильник крутиться, проте батареї ледь теплі. А при температурі, яка виділяється з конфорок газової плити, доводиться чекати півгодини, поки закипить чайник.  
  
«У хаті холодно, градусів 15 – це найбільше. Стакан води, наприклад, закипає за 25 хвилин. Газ неякісний. А що ж це таке?» – бідкається жінка.

Тим часом начальник Червонослобідської дільниці з експлуатації газового господарства (Черкаський район) Василь Степаненко запевняв кореспондента Радіо Свобода, що тиск у газових трубах достатній. А щодо калорійності газу, ті, хто експлуатує, не мають стосунку до цього. 
У нас, виявляється є ГОСТівська калорійність – 7 тисяч 600 кілокалорій з метра кубічного газу.
Василь Степаненко
«Ми ж не контролюємо калорійність, – зазначає Степаненко. – Те, що у трубі йде, те ми беремо й роздаємо. Коли був Радянський Союз і не було лічильників, то калорійність була та ж, що видобувалася. А цього року я бачив по телебаченню, що до Бойка (профільного міністра) там чіплялися, і якийсь науковець сказав, що у нас, виявляється є ГОСТівська калорійність 7 тисяч 600 кілокалорій з метра кубічного газу. І якщо родовище видає більше, то вони щось додають, щоб до цієї калорійності дійти. А де вони і що роблять, я навіть не можу уявити».

Хто контролює якість?

Утім, за словами експертів, контроль за якістю газу мають здійснювати саме регіональні газові підрозділи. До того ж, фахівці не виключають, що населенню може й справді постачатися низькокалорійний газ, який дає малу віддачу тепла.
У нас, на жаль, не є поширеним і системним контроль якості газу
Олександр Тодійчук
«У нас, на жаль, не є поширеним і системним контроль якості газу, так само, як і якості електроенергії. Про це навіть ніхто не говорить», – каже Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.   

За газовими контрактами 2009 року калорійність російського газу, який імпортується в Україну, має становити 7 тисяч 800 кілокалорій за спалення кубічного метру палива, зазначає Радіо Свобода експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук. Цей газ змішується з українським, калорійність якого становить близько 8 тисяч кілокалорій. (Для порівняння, у європейських країнах, таких як Франція, Голландія чи Німеччина, які видобувають газ, калорійність палива сягає 6 тисяч кілокалорій). Далі він поступає до облгазів, які мають пункти заміру палива.

Гроші за недопоставлені кілокалорії можна повернути, але…  

Порядок контролю за якістю газу в Україні здійснюється відповідно до урядової постанови 1999 року та наказу Міністерства палива й енергетики 2004 року. Відтак, якщо людина бачить, що якість газу в оселі недостатня, зазначає Юрій Корольчук, треба завертатися в облгази із відповідною заявою.
   
Якщо якість палива нижче
7 тисяч 400 кілокалорій, облгази повинні повернути гроші населенню

Юрій Корольчук
«За цим наказом, побутовим споживачам газ має постачатися не нижче 7 тисяч 600 кілокалорій, – каже Корольчук. – Якщо ж якість палива нижче 7 тисяч 400 кілокалорій, то, відповідно, має здійснюватися перерахунок. Цей документ передбачає, що у випадку надання гіршої послуги, облгази повинні повернути гроші населенню. Тобто, має бути здійснений перерахунок, пораховано, скільки було недопоставлено газу гіршої якості й повернути споживачу ці кошти».

Проте, щоб мати гарантії, що експертизу провели прозоро, в Україні мав би бути створений незалежний орган, який би займався контролем якості енергопродуктів, переконаний Олександр Тодійчук. 
Коли б постачальник газу знав, що він позбудеться ліцензії, втратить бізнес або заплатить великий штраф, то це б дисциплінувало постачальників газу
Олександр Тодійчук
«Немає ніяких гарантій, – наголошує експерт. – Хіба що ця людина знайде якусь лабораторію, яка має відповідний сертифікат і право проводити ці аналізи, і ця лабораторія зробить незалежний аналіз. А так вам усі скажуть, що все гаразд, неправильно працює конфорка чи ще щось. Зрештою, ви самі винні… А коли б постачальник газу знав, що такий контроль може бути, і якщо контроль визначить, що це низької якості газ і він позбудеться ліцензії, втратить такий бізнес, або ж заплатить великий штраф, то це б дисциплінувало постачальників газу».  

Незалежного контролю не хоче влада

За словами Олександра Тодійчука, кілька років тому Україна спільно з ЄС розпочали будівництво метрологічної станції «Боярка». Вона мала контролювати роботу лічильників. Окрім стаціонарних вимірювань, у цьому проекті були передбачені мобільні лабораторії, які б контролювати якість на ринку газу, нафти та нафтопродуктів. Перша черга будівництва була майже завершена, але потім проект зупинили.

«Були потужні сили в Україні, які не бажали незалежного контролю і газу, і нафти, і нафтопродуктів на ринку, – розповідає Олександр Тодійчук. – Всі роботи, на жаль, були припинені. І припинене співфінансування ЄС з того боку».

Проект будівництва цієї лабораторії, на думку експерта, можна було б продовжити й сьогодні, це відповідало б зобов’язанням України щодо євроінтеграції. Єдине, що для цього потрібне, – бажання влади.
-=----------------------------------------
http://www.epravda.com.ua/publications/2014/12/10/511436/view_print/
тепло - вода


Постійне посилання: http://www.epravda.com.ua/publications/2014/12/10/511436/

Шокова терапія у комунальному господарстві

Наталка Прудка, для ЕП — Середа, 10 грудня 2014, 08:16

Фото із сторінки Марічки Горон у vk.com
Утричі підвищені тарифи на опалення та гарячу воду набули чинності. Тимчасом на українців чекає новий сюрприз: з 1 грудня за дані послуги доведеться платити наперед. Це може зумовити нову хвилю протестів, можливо, збройних.
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк додав країні щастя, оголосивши про чергове підвищення енергетичних тарифів. "Будемо збільшувати до ринкового рівня", - пообіцяв він.
"Ринковий рівень" - це дуже дорого, особливо для населення, більша частина якого досі живе на середню пенсію близько 1000 грн та середню зарплату 3500 грн.
Проте, це дуже вигідно для енергетичних монолістів, серед яких зокрема один з головних спонсорів Яценюка - Рінат Ахметов. Під гаслом кризи, донецький олігарх доволі бадьоро втілює свою багаторічну мрію - нарешті підвищити енергетичні тарифи до "ринкового рівня".
До того ж, країною продовжуються віяльні відключення електроенергії. 8 грудня Кабмін подовжив дію надзвичайних мір на енергоринку ще на місяць, і напевно зробить так само на початку січня.
Найдивніше в цьому те, що з весни до кінця осені нова влада не робила геть нічого, аби підготуватися до опалювального сезону. Отже, все виглядає нібито так, що енергетична криза прийшла до Арсенія Яценюка зненацька. І тепер заради неї він змушений хапатися за усі варіанти.
Що стосується населення, то Рада національної безпеки та оборони підготувала новий сюрприз для споживачів комунальних послуг, хоча вони ще не отямилися від жовтневого удару.
З 1 грудня 2014 року українців зобов'язали платити наперед, тобто за ще не спожиті комунальні послуги. Це рішення президент ввів у дію своїм указом.
Вдатися до такого непопулярного кроку владу змусила тривога за енергетичну безпеку держави під час опалювального сезону. Та ж сама тривога, яка одного ранку спіткала Арсенія Петровича.
Формальні підстави для такого кроку є. Загальний дефіцит НАК "Нафтогаз України" перевищив 100 млрд грн. Не зовсім зрозуміло, яким саме чином утворився саме такий розрив. Дійсно, дещо треба списати на безкоштовне вкидання грошей у зону АТО. Але в усьому іншому система має більш-менш балансуватися.
Але уряд каже, що загальний борг комунальної енергетики за газ компанії "Нафтогаз України" лише за минулі роки перевищив 22 млрд грн. І саме це стало підставою для чергового "покращення" збору платежів з населення.
Єдине, що влада не переймається запитанням, де споживачам брати кошти, якщо пенсії та зарплати бюджетників знецінилися удвічі, а тарифи вже зросли утричі.
Опитані ЕП експерти категорично проти запровадження передоплати монопольним виробникам комунальних послуг. Адже часто міська влада, особливо київська, не хоче контролювати тарифи для споживачів, хоча повинна це робити.
Вони наполягають: починати потрібно з ліквідації корупційних схем, які дозволяють спрямовувати у кишені газовиків та комунальників мільярди. Говорити про підвищення можна буде лише тоді, коли тарифи стануть прозорими.
"Це шлях до революції, споживача ніхто не захищає. Потрібно розібратися з тарифом на газ. У структурі тарифу на комунальні послуги його частка - 70%. Там наживаються на споживачах", - сказав ЕП екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.
За його словами, перш ніж заявляти про підвищення ціни на газ для комунальників учетверо, необхідно забезпечити облік його споживання. В середньому в Україні лише на третині будинків встановлені газові лічильники, а у Києві - ще менше.
Проте навіть за наявності будинкових газових лічильників мафія у царині газопостачання умудряється дурити населення. З конфіденційних джерел ЕП стало відомо, що у домівки подають газ, калорійність якого на 25% нижча за рівень, за який платять мешканці.
Украдені таким чином мільярди осідають у кишенях тих, хто збирає платню з населення. Якщо врахувати, що населення споживає 18 млрд куб м газу на рік, то виходить, що чверть цієї суми йде на збагачення окремих осіб. От де резерв для стримування зростання тарифів.
Перевірити обсяги махінацій споживачі не можуть, адже лічильники міряють не калорії, а обсяги газу. До речі, у країнах Європи лічильники обліковують калорії.
Ще один спосіб для махінацій - повірка лічильників. Її роблять при температурі плюс 20 градусів. Зазвичай будинкові прилади обліку встановлюють не в приміщенні, а на відкритому просторі. Взимку, коли обсяги споживання різко зростають, прилади працюють при "мінусових" температурах.
При обчисленні обсягів споживання газу враховується співвідношення тиску та температури. Отже, чим нижча температура, тим більший обсяг міряє лічильник.
Цілком очевидно, що настав час створення прозорих стосунків споживачів з монопольними постачальниками тепла, газу, води та електроенергії. Тоді і будуть виявлені додаткові резерви для стримування тарифів від зростання.
Запровадження передоплати для зубожілих споживачів послуг може зумовити нову хвилю протестів, можливо, навіть збройних. Генпрокурор Віталій Ярема заявив про масове ввезення цього добра із зони АТО. На тлі розквіту корупції в країні  про третій Майдан не говорить хіба що лінивий.
У разі загострення ситуації держава опиниться під новою загрозою, адже Путін розраховує саме на такий розвиток подій. Тому надзвичайно важливо вгамувати зажерливі апетити монополістів і не допустити хлібного бунту.
Загрози прямих договорів
Вдруге за рік, 17 жовтня, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - НКРЕКП - майже утричі підвищила тарифи на послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання.
21 листопада нові тарифи набрали чинності. Водночас в цей же день державний регулятор запровадив і нові правила, які передбачають перехід на прямі розрахунки споживачів з виробниками послуг.
Загалом в Україні 162 компаній-виробників комунальних послуг. Раніше споживачі платили за послуги через ЖЕК, ОСББ чи ЖБК. Тепер НКРЕКП зобов'язала всіх споживачів України купувати комунальні послуги напряму в теплопостачальних організацій, які одночасно є і виробниками цих послуг.
Перехід на прямі договори здійснюється згідно з ухваленим у квітні 2014 року законом щодо вдосконалення розрахунків за енергоносії. Закон змусив монополіста ще й надавати централізоване опалення та гарячу воду.
Споживачеві це не вигідно, адже монополіст хоче продати якомога більше своїх послуг за якомога вищими цінами. Він не зацікавлений підвищувати енергозбереження будинку, де живуть його споживачі.
Вартість послуг для кожного міста суттєво відрізняється. Це залежить від того, наскільки вдало монополісти зуміли обґрунтувати собівартість послуг перед НКРЕКП. До речі, дізнатися тарифи для кожного міста України можна тут.
Краще за інших цей трюк вдався потужному приватному монополісту "Київенерго" Ріната Ахметова. Регулятор встановив тариф на продаж теплової енергії киянам, які живуть в будинках з лічильниками тепла, майже 375 грн за Гкал з ПДВ.
КІНЕЦЬ ПЕРШОЇ ЧАСТИНИ .


Додав: karas (27.11.2015) | Автор: © іван українець
 
Розміщено на сторінці: Українцям

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1954 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 Davudenko • 17:06, 27.11.2015 [Лінк на твір]
55555


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
leskiv: Дякую за коментар. Вони не дурні, їх так "оболванила" їхня рашистська пропаганда,що витверезити їх можна лише з допомогою зброї. Інакше не зрозуміють, не дійде. Це як у фашистській Німеччині

kraynyuk46: Так і є, пані Таміло. " В СВО я защищал Родину бурятов" **




     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz