Щось не те із нашим людом, Що він згоден жити з брудом, І терпіти всякі збитки, Лиш би втримати пожитки. Хто малі, а хто й великі… Темні всі вони й безликі, Бо кому вони здалися, Як навколо світ сказився… П’ють, співають, навіжені, Щоб набрати злата в жмені І продати душу злому, На тарелі золотому. Де ти, славний наш козаче!? Глянь! Твоя Країна плаче Вже від Заходу до Сходу Над могилами народу… Де ти, де ти, наш Мамаю!? Я всім серцем закликаю: - Вдар по струнах домри, кобзи, Щоб зігнулись долу лози!… Підіймися, козарлюго, І, набивши люльку туго, Гостру шаблю підійнявши, Всіх злиденних обійнявши, Окропи суть супостата!… Щоб прийшла уже розплата За життя важке і горе, Що невинні душі морить На землі благословенній. За кургани безіменні, Де схилились до спочину Ті, що йшли за Батьківщину. За гіркі жіночі сльози, За осуди і погрози… … В українському роздолі Покажи жагу до волі… І омріяне козацьке Щастя пишне – не жебрацьке.
"І терпіти всякі збитки, Лиш би втримати пожитки"... мені кажеться,що ці строчки суперечать одна одній. Якщо хочуть втримати пожитки то не згодні терпіти і збитки. Можливо згодні терпіти моральні, або духовнізбитки.....?
Це Вам так здається, бо дальше Ви прийшли до висновку, що все таке є ті збитки, та не тільки ті, а ще маса інших... Загалом це філософська думка і кожен трактує її по-своєму. Дякую!
"І терпіти всякі збитки, Лиш би втримати пожитки"... мені кажеться,що ці строчки суперечать одна одній. Якщо хочуть втримати пожитки то не згодні терпіти і збитки. Можливо згодні терпіти моральні, або духовнізбитки.....?
Як би ми не кликали Мамая, ним ми є самі. І сам собі зокрема, й для держави теж. Чудовий вірш, пані Катерино, будить, кличе, гукає. До думки, бо з неї витикається все інше.
Дякую за коментар і теплі слова вітання, а також за нагороду!
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")