1 березня 1900 року народився Федір Михайлович Малицький (1900-1988), український поет, прозаїк. На початку 30-х рр. вчителював у с. Краснопілка, нині Бершадьського р-ну Вінницької області. ЛЕБЕДИНА ПІСНЯ Я хотів би вмерти після того, як напишу ще одну книгу про український народ... (Із щоденника О. Довженка) Крилатий лебідь в синє небо лине I, знявшися високо, тільки там Співа останню пісню лебедину, Прощаючись навіки із життям. І пісня та пташиного прощання Така красива і така смутна: В ній туга за життям, жага кохання, Незмірний жаль, як просторінь без дна. Хотів би я ще книгу написати Про Україну та її народ, їй пісню лебедину проспівати Про славні дні, про дні тяжких негод. Хотів би ще одне, останнє слово, Синівське слово матері сказать. І тільки після того я готовий В путь невідому воза рихтувать.
|