Щоб світити, спали
темні шати,
Я мовчав, щоб
нарешті сказати,
Після тиші в мені,
мимоволі,
Після ран, що були
не без солі,
Наче визріло дещо
інакше,
Щире слово без
запаху фальші,
Те, що пестить відвертістю
вуха,
Ти почуй його. Ну ж
бо, послухай.
Знаю, клявся: «Вже
буду мовчати»,
Та думки – мої вірні
солдати,
А слова мої, наче
лакеї,
Що складають докупи
ідеї.
Часто правду
кидають за грати,
Обіцяю, не буду
брехати
У словах, у думках
та у віршах
Відкриватиму все
найцінніше,
Що не спить, а
кипить в моїм серці
В ніжній пісні, її кілогерцах,
Тій, що часто
коханій співаю
Про приземленість
нашого Раю,
Ті слова романтичні.
Чи часом,
Коли фрази
збираються разом
На озброєння в
римах-чарунках
Чи прозових моїх
візерунках,
Після зрад тих, що
звалися «друзі»,
Передач, що
тримають в напрузі,
Перемог, що купують
за гроші,
Після німбів
фальшиво-хороших,
Я вигукую, наче у
рупор,
Ті слова, від яких
бува ступор,
Ті поезії, твори
прозові,
Що, як діти моєї
любові,
Народились заради
свободи
Думки, правди і,
звісно, народу,
І хоча я, либонь,
не Горацій
І мені лише трохи
за двадцять,
Це ярмо я нестиму сумлінно,
Не поклавши на
землю коліна
Перед тими, цього
хто не вартий.
Я не буду ніколи
мовчати!
|