Жила-була тітонька Кухня. Але була
вона не велика, а маленька іграшкова. Її господарку звали Уляна. Кожного ранку
вона готувала для ляльок щось смачненьке: то квітковий пиріг спече, то
фруктового супу наварить... Хоча невеличка, а вже господиня!
Тітонька Кухня дуже пишалася
маленькою хазяєчкою. Особливо раділа, коли дівчинці вдавалося приготувати нову
страву. «Хороша буде господиня», - вихваляла Улянку перед своєю подружкою
Люстрою.
Замислилася Кухня, в неї навіть
фарба потускніла.
І тут заговорив Стіл. Він багато
років прожив на світі і чимало побачив. - Люстра права: діти рідко памятають про свої іграшки.
Тітонька кухня заплакала, з її
маленького краника почали крапати слізки…
Наступного ранку Улянка знову
почала куховарити. Налила у каструльку водички, насипала цукру… і, поглянувши
на свою улюблену Кухню, запитала:
Не хотілося добрій Кухні
засмучувати дівчинку, та Уляна наполягала:
І тоді Кухня переповіла розмову з
Люстрою та Столом.
Улянка лагідно посміхнулася:
- Не переймайся, адже коли я
виросту, то у мене теж будуть діти, і ти зможеш вчити готувати мою донечку.
-І правда! – зраділа тітонька
Кухня.
Чимало страв вона приготувала разом
з Уляною, а коли дівчинка пішла до школи, переїхала жити у коробку.
Минуло багато років... Дівчинка
Уляна стала гарною, молодою жінкою, і у неї народилися дітки. В один із днів
доросла Уляна зняла з полички картонну коробку і вийняла іграшкову кухню:
- Це тобі, доню, - простягнула
Іринці.
- Тітонька Кухня! – захоплено
вигукнула дівчинка.
Вона стільки чула про неї від мами!
Уляна посміхнулася:
З тих пір не було й дня, щоб Іринка
не куховарила. В іграшкових каструльках варилися борщі і супи, а в маленьких
тарілочках вимішувалися різноманітні салати.
От так Уляна дотрималася своєї
обіцянки: Кухня вчила готувати її доньку.
А пізніше, коли Іринка підросла, зайняла
почесне місце на поличці у кімнаті. Але, якщо ще хтось захоче навчитися
готувати, добра тітонька Кухня не відмовить, адже у її пам’яті зібрано чимало
смачних рецептів.
|