Сумно все це, пані Наталія! Сумно... Але не ми перші в цьому вічному колі, не ми останні! Коли ходиш остерськими кладовищами, то стільки знайомих людей бачиш на фото, що розміщені на пам'ятниках... Знав їх, спілкувався з декотрими... А тепер - усе, нема! З якого боку не повертай, пані Наталія, але смерть - найвища справедливість, бо від неї не в змозі відкрутитись чи відкупитись ніхто! Що треба зробити, аби мати вічну пам'ять серед живих? Лише дві речі: страшенний злочин чи величезне добро! А так - усі зникають і про усіх з часом забувають. Повністю! От що Ви знаєте про своїх прадідів? А про прапрадідів? Отож! І так - усі! В еміграції не раз і не два стикався з нашими, котрі вирішили повністю відрізати своє минуле. Доволі страхітливі наслідки того. Їхні діти через це стали повністю чужими їм, бо їх абсолютно ніщо не пов'язує з батьками та дідусями з бабусями. Мови загальної нема, спогадів - теж, уподобання в них - різні... Трагедія! Від ворон відстали і до пав не пристали! Треба пам'ятати СВОЄ, де б не жив! Зречення від минулого може реально знищити людину. Спочатку морально, а тоді і фізично. Бачив вже таке і не раз!
Борисе! Я не про смерть, а про життя і про вміння передати зміст не реченнями , а словами! Привіт! Дякую за згадку про рідні сторони. Там на цвинтарі багато моїх рідних!
Перше ніж давати критику людина мусить думати. Це , безумовно, якщо вона здатна думати! Вірш носить назву -ЖИТТЯ словами. Тобто- уміння передати зміст не реченнями , а окремими словами. Людина має чотири життєві фази . дитинство, молодість, доросле життя і старість, яка неминуче веде до темноти, тобто смерті. Такий закон ЗЕМНОГО життя. Тут не говоримо про потойбічне життя і ваше" А ви вірите в Бога" тут недоцільне і ображаюче. Це так , якби я вас запитала, а ви ходите до церкви, до якої і як часто? Та ви людина совєтська і тонкості таких питань навіть не розумієте! У вірші початок,СВІТЛО-народження закінчення -ТЕМНОТА- смерть! А саме життя описано у змісті вірша. І чи ви хочете чи ні, таке буття на цій землі у кожної людини.
Браво,п.Наталю, браво!!! Виразити емоції, навіть, реченнями іноді буває складно, не вистачає слів, а Ви зуміли тільки словами виразити сенс всього життя від А до Я.
Треба писати про все - бо на душі різноманітні теми , а коли життя безперспективне - то писати про те що є , а потім писати - як це змінигит ! Тобто по різному дихає душа !
А мені подобалося - надія - це оптимізм , тут негативу я не відчув , хоча написане - це гірша реальність , і тому все вирішувати нам - чи треба чи не треба її змінювати !
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")