КОДЕКС ПРАВДИ
ПРЕАМБУЛА
Правий не той, хто правду знає,
А той, хто може свою правду довести!
У цьому я уже не сумніваюсь,
Відкинеш сумніви і Ти.
Стаття 1.
Спитай у світу: де є правда?
Світ тобі скаже: в кожного своя!
Тому й спільнота людська ради
Не може собі дать без нагая.
Стаття 2.
От чом патриції керують,
Наповнюючи яствами лоби,
Аж поки правда сили їх холуїв
Не доведе, що правда у юрби.
Стаття 3.
Не люблять в нас розумників одвіку,
Несхожих вішали, палили, в нас – гризуть,
Оригінальний, не такий, як всі, – каліка,
І не цікава твоя правда, твоя суть.
Стаття 4.
Найбільше правду знають в судочинстві,
Попався, – не лови в процесі ґав,
Доводь законності й себе єдинство,
Бо крайній той, - хто з правдою програв.
Стаття 5.
Не бий себе у груди перед людом,
Що дав би голову за правду на відсіч,
Бо відсічуть, не сумнівайся, і у груди
Заб’ють кілок осиковий на ніч.
Стаття 6.
Доводити своє потрібно зразу,
Так послідовно викладать думки,
Щоб жодна заздрісна зараза
Не встигла й смикнути руки.
Стаття 7.
Прийшов, побачив і поцілив
Влучним ударом, словом у місця,
Від болю у яких твій ворог стане білим,
І його правда зникне із лиця.
Стаття 8.
Так легко правду у собі тримати,
І важко так її на розсуд промовлять,
Ти можеш правду й поховати, -
Вона сама воскресне від проклять.
Стаття 9.
Правда буває цукром і полином,
Часом вбиває і не раз цілить,
Слід відчувати ту межу незриму,
Коли потрібно правду запалить.
Стаття 10.
Наприклад, є проблема поколінь,
І споконвіку тут нема розради,
Батьки і діти – світло й тінь,
Ну що поробиш, - гірка правда.
Стаття 11.
Адам і Єва вигнані із Раю,
Їм довелось на вік чимало лих,
Та правда в тім, що щасливіших не буває,
Ніж ті, хто пізнає солодкий гріх.
Стаття 12.
Хто в школі вчиться на «відмінно»,
Незаперечно, у житті не пропаде,
Однак, у більшості, помре він бідно,
Статистика рахунки з ним зведе.
Стаття 13.
Жартують всі нормальні люди,
Не лише настрою заради,
І знають істину усюди,
Що в кожнім жарті – доля правди.
Стаття 14.
Межа між правдою й брехнею
Щорік стає помітнішою менш,
Бо принципи людські зійшли на ахінею,
А почуття – на потяг без одеж.
Стаття 15.
Вдалося раз комусь збрехати,
І віри вже тому не ймуть,
Але прийдуть, мов причаровані, до хати
І тихо спосіб переймуть.
Стаття 16.
Будують храми благодійно,
«Святі» конфесій, сект і влад,
І розчаровують постійно
Ті ж речники химерних правд.
Стаття 17.
Казати правду – не гріховно,
Всі наслідки пізнаєш ти пізніш,
Як доведеться повідбріхуватись кровно,
Щоб в спокої лишили тебе лиш.
Стаття 18.
Скрізь платять за брехню добряче,
І йде розплата за слова,
Якщо на правду схожі вони, наче
Промовила їх хвора голова.
Стаття 19.
Блукає людство в пошуках поради,
Як втілити правдивість в надбання,
І кажуть, що брехню перемагає правда,
Та тільки це найбільша є брехня.
ПІСЛЯМОВА
Без правди людству жити випадало,
Та й в кожного бувала така мить,
Коли вкрай треба, а вся правда – спить,
І що найгірше, з ким попало…
|