Сильний вклоняється тричі: напитися джерельної води, зірвати квітку, поцілувати руку найдорожчій жінці. (Народна мудрість) Покликало в далеч життя Не задля розваг і забави, Для сильних - вагомість буття У пошуках ратної слави. Долав перешкоди усі, Витримував грізні двобої І як би не важко було, Не гнувся у рабськім поклоні. Та сила зрадлива бува, Все тіло, мов рана зболіла. Рятунок - джерельна вода, І вперше припав на коліна. Повернення до життя! Почув як весна заспівала, І їй відгукнулась душа, Що досі такого й не знала. А з неба весела дуга Весь світ в кольори одягала, Здружилися небо й ріка, І зелень довкіл забуяла. А в зелені квіти горять, Щоб людям серця зігрівати, І вдруге низенько вклонивсь, Щоб трепетну квітку зірвати. Тернисті дороги життя. Все далі з-під ніг утікають. А люди ідуть в небуття й дороги в віночок сплітають. І є в тім сплетінні одна, Що кличе вернутись скоріше, Ступити за милий поріг, Де тужить і жде найрідніша. Сховатися, ніби з вини, Обличчям у ніжні долоні, В полоні думок каяття Схилитись в глибокім поклоні.
|