|
ЕПІЛОГ
(I вже це не похiдний покой Гетьмана,
а знову його розкрита могила,
де, біля Чорного Каменя, двi душi -
Марiїна та Iванова –
стрінулися
через триста лiт
по всiх цих
подiях.)
Марiя
…Ти вiдспокутував спокуту.
Усе земне тобi забуто.
Прощений! Чистий, як огонь!
Iване, з тебе кару знято -
Ти чуєш дзвiн? - На небi свято,
На небi паска i весна,
Бо кається душа земна.
Тобi одкрито путь до раю.
Там вiчний спокiй. ВІН - чекає...
Летiм - там я тебе кохаю...
Мазепа
Марiє, не можу летiти.
I справа не в тiм, що не смiю...
Народ наш - довірливі дiти:
Ридають з дрiбниць i радiють.
З тобою, голубко, полинуть
В безжурнiї райськi краї -
То вище блаженство, та кинуть...
На кого ж покинути їх?
Марія
Вони прокляли тебе, Йване!
Мазепа
Хiба ж то, Марiє, вони?
То слово чуже i погане
На них напустило мани`.
Здiйсниться, нехай навiть згодом -
Вкраїнцi ще стануть Народом!
Заграють копита з Великого Степу
I вершники клИкнуть Мазепу.
Самi зрозумiють i втямлять,
Куди я їх кликав ТОДI...
В їх жилах дрiмаюча пам'ять -
Як рана у мене в грудi`.
ПовЕрну мiй борг неоплатний,
I мрiю здiйсню чарiвну -
I труд свiй завЕршивши ратний,
Я сном немовляти засну.
...Чи стрiнеш свойого Iвана
У Божому тихiм раю?
До нiг твоїх схИлю, кохана,
Я голову сиву мою...
I бiльше нiколи не буде
Розлука мiж нас, як межа.
Забуду я, що таке - люди,
Земля менi стане чужа.
Й розтане, як в небi пiр'їна,
В туманах вишневих
моя
Україна.
(На схід сонця сiрiє.
Спiвають першi пiвнi.
Промiнь гасне,
все зникає.
Кiнець.)
м. Київ
1990 р.
Валентина САВЕЛЮК |