Благенька сорочина за плечима І дивиться бездонними очима, Мале хлоп'я шматочок хліба просить, Від голоду його аж вітер носить. А матінка до себе пригортає, - Терпи, синочку, милий иій, - благає. Немає хліба, їстоньки немає, Сльза холодна по щоці стікає. Забрали хліб весь кляті супостати, Була сім'я - осиротіла хата. Вже поховала п'ять своїх синочків, Уже навік закрила очі дочкам. Один синок зостався, як билина, І той згасає, о тяжка хвилина. І гірко мати Боженька молила, За що тебе я тяжко прогнівила? Залиш в живих останню хоч дитину, Нехай вже я від голоду загину. Все просить мати Бога, та все плаче, Лиш чорний ворон на дубочку кряче. Ой кряче ворон, кряче та й літає, Бо наша ненька-Україна пропадає. Була квітуча щедра Україна, Теперь зостались лиш хрести й руїни. Лиш вітер гонить переокти-поле, Прийшло на нашу Батьківщину горе. І косить люд мій гострою косою, І плаче ненька чорною сльозою. Народе мій, загой кроваві рани! Скинь з рук своїх червонії кайдани! І вимети червону цю навалу, Щоб наша рідна Україна процвітала!
|