Іван Петришин
вірші-жарти від пані Марти
сказала ми пані з горба,
шу ї` ся зламала корба,
і вилялася фся чорба,
і убпала зовсім морва,
і пужовкла чисто морква,
чи ни міг-бим то зрубити?-
даст-ми їсти, даст-ми пити.
сказала ми пані з поля,
шу в неї щаслива доля,
бу ни чyє зофсім болю,
бу так любит того Колю,
ши колись кохав-си Льолю,
шу я просто сьвятих молю,
шу як весь лабаз пуполю,
фсю гурoдину засолю,
й на зиму` накрию толлю,
шуби-м стрінув туту Олю,
а ни ту пані, шу с поля,
бу в неї є злосна доля,
фся в буляках і музолях.
сказала пані з дулини,
шу ни їст більши вулини,
п`є гирбати с калини,
і с чирвонуї малини,
бу вже випила с пулину
настойки аш пулувину.
сказала ми пані з я`ру,
шу ни здала ше фсю тару,
бу їздила ду базару,
шуб купити Бальтазару
з-за курдону трохи їдла, -
а була така нигідна,
така підла і лагідна,
шу крала нужі і мітли,
шуби відьмам відпувісти,
шу тре` троха їм присісти,
а на голуви ни лісти!
сказала ми пані з ниви,
шу я дуже ї` красивий,
ну, красивий й дужи п`єкний,
п`єкний і ше дужи ладний,
і ніколи я ни жадний,
всьо то хлоп ни має жадний,
бу такий я був принадний,
ну, і такий запупадний,
дужи мудрий і пурадний,
а, ше- ту дужи пурядний,
рубутящий і ущадний,
шу хлоп ни є таким жадний-
чи ни міг-бим пісьля зливи,
пузбирати в неї сливи,
ну, ті сливки, шу убпали,
шу так фсі купували,
потім квасу дуливали,
і їх аш ду літа мали.
я-бим їх пузбирав,
али дужи там гав-
фсі писки пувіткривали,
бу їм, певні, всього мало,
ту, як піду за сливками,
ту ті гурутскії дами
фсьо набрешут, убпаплюжат,
понабріхуют задужи,
так- шо, ліпши, добрий мужи,
ни збирай ніяких сливок,
ни худи ду других ді`вок,
бу ти потім ніц ни зробиш,
і грушей в них ни заробиш,
будиш мати лиш витрати,
за то, шу-с хтів пумагати.
Іван Петришин
|