Біла піна на дурмані
Знов поллється через край,
І загубиться в тумані
Знавіснілий глашатай.
Труби будуть дути сиву
Обважнілу пелену
У забуту і мінливу
Перекреслену весну.
А з-за хмар, десь аж з-під сонця
Із блакитних Божих царств,
Притулився до віконця
Потемнілий часу мавр.
Він розпався на клітини
І сочиться через скло,
Тягне долю до дитини,
Щоб воно до рук взяло.
І понесло із колиски
У світи, за горизонт,
Де із ложки та із миски
Вплигне в душу мастодонт.
І зсутулиться, зігнеться,
Ще й зігне і плоть, і рай,
І з душею знов припреться
В почорнілий віку край.
Де з насіння, із пшениці,
Виростає знов дурман,
І вночі не паляниці
Випікають, а туман.
І тим сивим мокрим хлібом
Знову кличем на обряд,
Колисковим білим дідом,
Що, мов гусінь, з’їв свій сад.
|