1.ПОРІГ
зібралася йти.
не йди!
куди ти зібралась?
куди?..
стежка
на краю туманУ
губиться
невідома.
а вдома...
так хОроше
і затИшно
вдома...
спинися,
торкнися зором
свОго
звичайного
світу --
вікна,
довірливі
і прозорі,
як ображені
діти --
хмаряться
серед літа,
не йди...
бринить надбито
давно не модна
копІйчана
порцеляна,
на миснику
прагнуть твоєї руки
глиняні гОрщики
і мискИ
в передчуттях
полИв*яно
тьмяних...
не йди...
долівка
живильною
прохолодою
діткається
босих ніг
не йди
синички
в дзьобиках
наносять тобі
води...
зимою
кинеш для них
соняшникову надію
в глибокий сніг,
у свої сліди...
і не збирайся --
куди?..
упОперек
всім потребам
в дверях
рішуче ліг
вичовганий поріг,
дубовий і впертий,--
і не розказуй
про небо –
неба
йому не треба --
він
ні за які блага
не відпустить тебе
у безвість
мерти...
...Буде сердитись і кректати,
рвати груди
в кривавому
кашлі старечім,
натужною хвилею
підіймати
твердІзні плечі
і не випустить
з хати:
нікуди не підеш
з дому
у світи невідомі --
вмирати.
2.ПОРА ЛАСТІВ*ЯТИ
Настала пора
ластів*яти:
батько й мати
гукають,
кличуть знадвору,
із чужого
страшного, мабуть,
невагомого світу --
летіти
чи не
летіти?..
так зАтишно
у кубельці,
в долонях теплих
із трави і глини:
ні дощу, ні вітру,
ні зАморозків, ні роси…
-- Не бійся, дитино,
ставай на крило,
дитино,
як ми --
вільно
змахни крильми,--
дзвонять
знадвору
рідні
радісні голоси.
-- Безпечно
лети до нас,
настав
означений час,
покинеш
глиняну
лагідну хату --
будемо разом
в небі
літати.
Кігтиками,
гострими,
як голки,
судОмно
і несвідомо,
з усіх сил
тремких
вчепилося ластів*я
за краєчок
першородного
бАтьківського
кубельця –
як за обітницю
пташиного бога,
двигтить,
виривається серце,
не тільки з грудей,
а й з усієї
колИшності
і вречЕвленого
світу
самого.
-- Переступи порога.
Одірвися від краю.
З благословення
пернатого бога
ми під небом
тебе чекаєм…
упади радо
в прірву
невідворотну,
ступи
за край.
За краєм –
не порожнеча,
а пружне
повітря–
пташиний наш
вільний рай…
в мить вирішальну
крила
свободи спізнай.
…Із високості,
з-під самих хмар,
псалом перемоги
лине –
вільна,
вільна, пташино!
Батько й Мати
твої крилаті
навчили
літати.
Літай!
А кубельце
твоє обміліле,
затишне й миле,
що прихистило,
допоки
зростали крила,
стиснеться
в точку світла
живого.
В золотосяйну
окрАсу.
Згубиться
та не зникне,
на полотні
домотканому
вічного
Простору-Часу. |