НЕПРОХАНА ПУСТОТА Віє вітер, віє у тривозі, Спокій ломить і біду здіймає. Сама стоїть мати на порозі, І самітність ця їй страху наганяє. Не за юністю в душі скорбота, І не за красою серденько болить - Прийшла в краї непрохана пустота Стала мертва, і як проклята мовчить. Тільки вітер у вікно стукоче, Шум і гам у двір приносить, Тому й виходить за поріг охоче Привітає вітер і у дім запросить. Бо для неньки вітер - гомінка відрада, Грайлива радість і шумлива доброта. Прийде з дощем, а чи з градом, Як живеться у неї тихо запита. Та як живеться - скаже мати, Сльозою зморшки на лиці ховає, Чия рука, якого супостата Тут владує і страху наганяє. Вітер неньку пригорне неодмінно, Втішить і сльозу легенько змиє. Всюди гляне - одне страшне творіння, Ну й дива, а я такого не зумію. Так я буремним інколи буваю, В краях здіймаю розруху і біду, Та те, що тут потвора витворяє, То я і в гніві такого не зроблю.
|