Якраз навпроти острівця «Кемпа», на крутому глиняному обривистому березі Південного Бугу, як решето подірявленому гніздами «крутьків» (так називають у нас стрижів - берегових ластівок), хлопчаки зробили тарзанку. Конструкція проста. Над самим обривом закопали два дерев’яні стовпи, зробили поперечину, до неї прив’язали довгу міцну мотузку і все. Ідея теж проста: береш в руки мотузку, розбігаєшся і, на найбільшому відхилені цього маятника, відпускаєш. За інерцією летиш у воду далеко від берега, де глибина.
Ото ж я, добре пообідавши, збіг з городу в долину і вже на річці. Роздягся, переплив на Бохоницьку сторону, полежав на шовковій травичці, обсох. Захотілося мені згадати юність, як ми, дітлахи, надивившись трофейного фільму «Тарзан», лазили по вербах, гойдалися на гіллі і кричали не своїми голосами, мов Тарзани. Кричати-верещати я не став, а от погойдатися і стрибнути у воду попробував. Чи то я не добре розігнався, чи не вчасно, із запізненням, відпустив мотузку – не знаю. Знаю те, що впав я не на глибину, а біля берега, де води було сантиметрів тридцять, і не вертикально, а плоско. Хляпнув у воду і вдарився спиною об дно. Полежав трохи у воді, дійшов до тями і повільно-повільно переплив на протилежний берег, де була одежа. Спина боліла, поясниця боліла, могло бути гірше. Мені повезло.
Думаю, що смішного тут мало. Історія дуже повчальна. Бо з тими тарзанками треба бути обережними. Я і сама стрибала у воду з тарзанки і любила такі стрибки. Знала, що розганятися треба було сильно. Інакше... буде те, що і з Вами трапилося. Ще до мотузки знизу прив'язували кругленьку, гладеньку паличку сантиметрів на 40-45. Втриматися за мотузку важко, а от за прив'язану паличку триматися було набагато краще. Тільки тримати її треба сильно. П. Петре, берегові ластівки і стрижі - не одне й те ж саме. Це різні, не тільки види птахів, але й родини, ряди. Успіхів Вам! З повагою.
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")