Сурогати
Іван Петришин
кожна країна має сурогати
і напів-правду, і нaпів-лжу,
просто, кожному треба стати солдатом,
щоб розтрощити фальші межу.
все навколо таке, яким є-
результати наших звитяг,
і твоїм стає моє,
коли поруч- Країни стяг.
коло замкнуте розірви
молитвами і добродійством,
станьте разом плече до плеча
і створіть всенародне військо.
о, держава. а, що це- таке?
наче муза, що держить щось,
держо-владство у вас яке?
ну, а скипетр тримає хтось?
це- тримання грошей чи землі?
чи дарів минулих сторіч?
чи любов до людей в імлі?
а, чи речення правд віч-на-віч?
все змінити... а, що- усе?
імена чи надії, чи мову?
та ж міняють щороку все знову,
наче - зміни, а, наче- і ні, -
Україна- у війні.
почекайте, війну змініть
на богиню Миру і Волі,
то ж даруйте одні іншим долю,
не цурайтесь своїх, не гоніть,
цінні зараз усі й кожна мить,
аби Край Наш міг далі жить.
завжди будуть ті, хто краде,
будуть й ті, хто шукає слави,
але слід зрозуміти усім,
що ви- маєте ще державу.
об`єднайтесь, складіть всі скарби,
всі здобутки докупи,
ви- слов`яни, а не- раби,
то ж на Вічі судіть, хто поцупив.
у брехні чиновників є
і краплина правди гіркої,
так, всі дбають про своє,
про одежу з тканини м`якої...
коли ваші представники
мають гроші, скажіть поділитись,
лиш на ті короткі роки,
поки знов стане легше жити.
раз вони- народові слуги,
хай послужать сьогодні, тепер,
вам не можна терпіти наруги,
пані й пане, леді і сер!
коли знаєш, що треба почати
із самого себе тобі,
то для чого тоді кричати
в вухо іншим в ганьбі і журбі?
то ж зберіть усіх тих, хто готовий
боронити країну твою,
тих, хто в Києві і у Львові,
чи - у Вінниці, чи - у Стрию...
боязнь є, і боїться кожен,
той, хто любить свій народ,
та йому змогти допоможе
не чужинець, а патріот!
Іван Петришин
|