– Дивись де заміняв
молочарню юпетник, заміняв би му бог вилиці з бировом проклятим! – буркотів
вуйко Феріщак, несучи молоко на молочарню. – Поки був Іван Лотак бировом, то могла бути молочарня у
Менделя, а відколи настав цей лахтиндер примарем, бо боронь господи назвати
його бировом, то мусів заміняти молочарню аж поза річку до Берегані, бо то його
тета, фрас би го потер! А ще й до мене
підлабузнюється: «Вуйку
Феріщак, ми свої!» Наш пес до їх суки ходив – і ось вже свої! Не хочу я за
своїх мати таких порядних, як Чопики. Хто не пам’ятає старого Ілька Чопика? Перелічував чужі курники, що аж курилося за
ним, бо страх любив порядок. І цей не втік далеко від свого діда. Дивись, що
прийде в добню нехарі – скасувати молочарню в Менделя і відкрити іншу у своєї
тітки, та коби по цей бік річки, а то йди до кінця села, щоб перейти мостом
річку, переходив би го нечистий з бельбасом одним! Та поки донесеш ту молоцину
і повернешся додому, вже бовкають дзвони на полудень».
– Добрий ранок, Міха’! –
вклонився йому Іван Реті і питає: – Що
буркочиш сам з собою, як стара Маріка?
– Та такий би за добрий
ранок нашому бирову Чопику, бо заміняв молочарню аж поза річку.
– Ха-ха-ха!.. – розсміявся на весь рот Іван Реті. – Хіба
ти не знаєш Міха’, що кожна рука собі крива?
– Та я нічого б не мав протів його руки, укривив би єй
гостець, якби не треба мені йти до кінця села, щоб перейти річку, а потім
назад... Горе души, Іва’, з таким бировом!
– Та дивись, май гадку, Міха’, бо на Дорофтейовій кривулі
зробили кладку!
– Хто? – витріщив очі
вуйко Феріщак.
– Як хто? Та ці з
Сільської Хижі!
«Ану диви! А, може, він і
не такий вже шелихвіст, як люди говорять, – подумав вуйко Феріщак. – Дивись,
кладки почав робити через річку, може й електрику у село затягне, хто зна?..
Добре, що вже не треба мені трепіцкати до кінця села, бо не варта ні та
молоцина кільки нагецкаєшся».
Та ось і Дорофтейова
Кривуля, а через річку кладочка. Новенька-новісінька аж блищить, не надивитись
на неї!
«Боже, дай їм здоров’я за
таку кладку!» – перехрестився вуйко, ступаючи на неї. Та коли був серед річки,
кладка зарипіла-захрустіла і проламалась.
– А-а-а! – заревів не
своїм голосом вуйко Феріщак, падаючи вниз разом зі своїми шуфлеями і –
«пльоск!» у річку.
Ледве добрався, бідний,
живим до берега, а про шуфлеї що говорити?..
– Бог би йому заплатив з
дурбасом, дивись, яку кладку зробив, а я, дурень, ще радію та хвалю...
Проклинаючи бирова,
мокрий, обдертий, весь в синяках і без шуфлеїв
повертався додому вуйко Феріщак.
– Мой Міха’, ти впав у
воду! – здивувася Іван Реті.
– Та впав, – бовкнув
вуйко.
– Та хіба я не застерігав
тебе: «Дивись, Міха’, май гадку, бо ті зі Сільської Хижі зробили кладку!» – а
ти мусів на неї лізти, мов та дитина.
|