Над
Сеймом у замку панянка живе,
А
легінь у лісі гуляє,
І плаче і стогне, і звіром реве,
Бо надто панянку кохає.
Тремтить подорожній у лісі вночі –
У легеня вдача жорстока,
Подивиться - наче жарина з печі
Впаде подорожньому в око.
ПРИСПІВ:
Легеню, легеню! Чуєш над берегом
Ллється паняночкин спів?
Легеню, легеню, білою лебеддю
Бачиш її уві сні.
Стіни високі у замку –
Охороняють панянку
З вечора і до ранку.
Нащо тобі панянка,
Краще коханка-селянка,
. Що тебе любить палко.
Марно під берегом човна ховаєш,
Серця паняночки ти не привабиш –
Буде холодне воно.
Кинь
свою пристрасть, забудь свою вдачу,
Доля не любить палких і гарячих
Пустить твій човен на дно
Весь замок палає, пан мертвий лежить,
Кров чорна до Сейму стікає,
А легінь в покоях панянки стоїть
І ніжно у неї питає:
- Скажи мені, люба, чи любий тобі,
Чи підеш зі мною за море,
Сумуєш за батьком? Так сум свій втопи –
І
більше не знатимеш горя! .
ПРИСПІВ:
Мов блискавки, сльози сковзнули з очей:
- Я згодна!- сказала панянка,
Відчуєш іще, як всього обпече –
Така вже палка я коханка!
Дві свіжі могили над Сеймом стоять,
Два трупи обуглені в трунах.
Коханок у замках не треба кохать
Довірливим легеням юним!
ПРИСПІВ:
|