Ведмедик, Вовк і хитрий Лис
Якось увечері зібрались,
В одну шарагу об’єднались
Й на полювання подались.
Утрьох-бо легше щось зловить:
Лиско по нюху слід шукає,
Вовчисько звіра заганяє,
Ну, а дере уже Ведмідь.
За цілу ніч таких змагань
Вони півлісу процідили,
Добряче шкури помочили,
Але таки задерли лань.
Поклавши тушу на пеньок,
Навколо нього посідали,
Дільбу та раду влаштували:
Кому який піде шматок.
– Мені найкращий, – каже Лис, –
Якби не винюхав я нюхом,
І гострим не почув би слухом,
То ви би лані не знайшли.
– Мені найбільший, – каже Вовк –
Якби я лань не зміг загнати,
То вам би здобичі не мати.
Кого б тоді Ведмедик товк?
І репетують з Вовком Лис:
Кричать, волають, ледь не б’ються,
Ще трохи, й справді погризуться –
Аж йде луна на цілий ліс.
Мовчав один лише Ведмідь:
Сидів, дивився, кліпав, слухав,
Сопів, сякався, пузо чухав...
...Та як зірветься й загарчить:
– Ну, а тепер скажу вам я!
Я більший, грубший і сильніший,
І маю їсти втроє більше,
Тому і здобич вся моя!
А ви тікайте поки час!
Я щось не в гуморі сьогодні:
Сердитий, мокрий і голодний –
То заодно зжеру і вас!
Такий порядок лісовий:
В одній шаразі в раду пертись,
А потім за портфелі жертись –
І хто товстіший, той правий.
Закон звірячий так гласить:
На всі домовлення плювати,
Якщо є шанс усе забрати
І дивідент собі зробить.
Такий у лісі кандидат:
Як тільки їдло здобуває
Про всіх на світі забуває –
А вигріба електорат.
© Copyright: Гнат Голка
|