Це ескиз незавершеної колись (у 80-ті і 90-ті роки) поеми. Дехто вказував мені на деякі неточністі - махновці ніколи не форсували Дніпра, тим більше узимку. Я це знав та підкорився емоціям більше, ніж фактам. Мені потрібно було відтворити найвищу емоційну напруженність героя і здається в дещому це мені вдалося, а відступ від правди історичної хай мені пробачать. Бо поперше, я поет, а вже подруге, літописець подій. Нещодавно вийшов фільм із схожею назвою, і це не дивно, бо всі вояки проходили крізь вогонь, а ще скільки з них раптово і на жаль назавжди уходили під воду. З моїм героєм такого не сталося - він добіг, переміг ворогів, і лише після цього виконавши свій священий обов'язок, загинув. Хай же рідна земля вічно буде йому пухом.
"Треплет
гривы ковыльные ветер, Вслед тачанке летит
порохно... Степь моя! Пред тобой лишь
в ответе Да ещё перед батькой Махно.
Мружит очи мне вольная
воля, И кричу я от счастья
хмельной: Гуляй, поле моё! Гуляй, поле По просторам Украйны
родной» Самоцитата
Попри тиск заборон Вболював за свободу. Хто пройшов крізь вогонь,
Той не піде під воду.
Підступав упритул Час жорстокий і грізний, Непохитний він був, А за міццю - залізний...
Невеличкий на зріст,и Худорлявий, дрібненький
- Бо не мали, що їсть, Ані він, ані ненька.
Батько вмер молодим, Не посиливши злиднів, Ось тому і ходив В найбідніших із бідних.
Змалку в найми пішов Пас гусей і отари - Скарб єлиний знайшов - Пташку-юнку під пару.
Як її він кохав, А вона, як кохала!.. Час жаданий настав В церкві їх повінчали.
Їм би трішки пожить, Та знялися заграви, Мир дійшов до межі, Дзвінко сурми заграли.
На пихатих панів, І зухвалих підпанків, У буремні ті дні Полетіли тачанки.
Був із бідних людей, А тому не вагався, І на третій вже день До Махна записався.
Дощ потоками лив Через ворот на спину. Із синочком малим
Залишилась дружина.
Як по них він страждав, Як в думках побивався, Тільки марно жадав, Рідний дім віддалявся.
За Украйну свою У махновському війску... Смерть кістляву в бою Бачив часто і зблизька.
Жах благав: охолонь, Пошукай спершу броду, Та хто йшов крізь вогонь, Той не думав про воду.
Артпідтримка гармат, Передчасна відлига, Під ногами хлоп'ят Ледь трималася крига.
Правий берег згори, Насувався високий, А на нім юнкери, І до них сотні кроків.
Застрочив кулемет, Поруч падали хлопці, І тонули у мент
В крижаній ополонці.
Та торкалося скронь Відчуття насолоди... Він ішов крізь вогонь, він не думав про воду.
Зануряв у блакить Очі, наче долоні, Твердо знав - не згорить, Твердо знав - не потоне.
Ось тому й не поліг, І на берег піднявся - Закривавлений сніг У очах коливася.
До окопу добіг Бив багнетом, прикладом, Юнкерів клав до ніг, Серце стукало радо.
Став, оглянув окоп, Мить тому неприступний Тут і влучила в лоб Йому куля підступна.
До останнього бивсь, Чесно вмер за свободу, Подорожній, вклонись - Він козацького роду.
1985-1993
|