(сповідь кілера)
Персонаж цього віршу
— жертва обставин не тільки власного життя, але й загальних тенденцій жорсткого і безжального сьогодення. Кримінальна зовнішність і вибухові пристрасті привели його
у кримінальний світ. Відбувши строк,
він вирішив по-справжньому переродитися, стати добрим
турботливим батьком, люблячим коханцем,
ніжним сином. І зовні це йому вдається.
Та злочиний світ продовжує тримати його
у своїх пазурах, перетворивши із
грабіжника на кілера. От такий новий
від діяльності з'явився у бурених
дев'яностих. Страшний злочинець і в той
же час, жертва обставин, йде по життю,
та під ним крихка крига, і кожен крок
може стати останнім. Ось такі сумні
справи трапляються у людських долях.
Звичайно, література не повинна стояти
осторонь і на прикладі таких персонажів
має вказувати шлях до кращої людянної
долі для кожного.
Молодики із Беркуту
стоять,
Мої перевіряють документи.
Я їх боюсь. Нехай би
звичні... мЕнти.
Ті також поруч та чомусь
мовчать.
Я не дивуюсь, бо давно
вже звик -
Слонячий зріст, похмура
вовча пика -
Чого ж чекать від мене?
Тільки лиха.
Вони вгадали — я якраз
із тих.
Молодик продививсь у
третій раз:
Все у порядку. Рік вже,
як на волі.
Побільше сміху, менше
алкоголю,
І буде далі в тебе все
гаразд.
Всміхнулись всі: на
вигляд справжній вовк...
Тобі б в кіно, Ти б вправно
грав злочинців...
-Ні, дякую, цим ситий вже
по вінця...
-А то й до нас... віддячувати
борг.
-Та ні, я тихий, тільки
що дурний,
Бо, як лютую, не рахую
сили...
У беркутівця очі
сині-сині...
На зріст, як я, підтягнутий,
ставний.
А може й справді буду
теж такий...
Та ні, полиш, не вийде з
тебе мента.
Молодик повертає
документи,
Із парку вітер, весняний,
п'янкий.
Радію?.. дивно, там у
таборах
Я думав, що не зможу вже
радіти...
Та згодом відігрівся...
жінка, діти...
Вже майже рік не вражений
в правах.
Це головне! Хоч що всі
ці права?
Та ще в наш час, важкий
і кримінальний,
Коли лише тоді, як ти
безжальний,
Твоя вціліти може голова.
Моя вціліла, та сьогодні
вніч...
Які ж вони близькі були
до правди менти...
Та що поробиш, чисті
документи,
А в долі завжди все із
протирічь.
Заплутався вже сам, який
я є...
Мов янгол в домі, до
людей жорстокий...
Занадто гучно у ночі
лунають кроки...
Надійде час... отримую
своє.
Та то колись... А нині є
куток...
В нім дітлашня, що
тулиться до мене,
Кохана жінка, клопотлива
неня...
Вони гадають... Я дрібний
ділок.
А хто насправді, знає
тільки Бог,
За день — замовник, в
мить останню жертва...
Дивіться ж! В мене чисті
документи...
Все ближче час віддячувати
борг.
1995
|