*** Заросило зорями. Вечір став над містом Теплим ніжним дотикам місце віднайшов. Весна стрепенулась – вбралась у намисто, І над Україною ліг святий покров. І здалось, що сонце вже цілує тепло, А пташки голосять про потік добра. У купавах щастя земленька укріпла, І графиня-доля до осель ввійшла. Синьожовті стрічки вплела в коси мати Українкам-донькам, і підняла клич: Йти бур'ян полоти, зерном засівати, Щоб на гниль у полі не падала дич . Історичне щастя! Де ж його шукати? У веснянім дусі, в глибі поколінь.. Чи у силі батька, чи у слові матері, Чи в духовній величі людських почуттів? Колоситься поле. Вагітніють долі, Нація народжує правду молоду. А минуле дихає фарбами історії, Де культура вража знищила красу. І вінок з барвінку, що сплітала мати, І калини грона, й синій-синій льон. І пахучу м’яту, й мальви біля хати, І ставок з качками, й кладку з потічком . Скалічена доля. Журиться Вкраїна. Вірить, що з весною прилетить тепло. А спадкове рабство, ниття і безсилля, Заляжуть у землю глибоко на дно.
|