Віталій Старченко народився 1947 року в Дніпропетровську. Закінчив факультет історії та теорії мистецтв Київського державного художнього інституту. Працював викладачем дитячої художньої школи, художником художньо-оформлювального комбінату, редактором республіканського видавництва «Промінь». Нині – науковий співробітник лабораторії фольклору, викладач кафедри образотворчого мистецтва дніпропетровського національного університету. Лауреат літературних премій ім. Івана Сокульського та Павла Тичини. БАБАЙКІВСЬКА КРИНИЦЯ Колодязь – дзвін. Пливуть у дзвоні хмари. Гукнеш – здається відгукнувся Бог. А може, голоси, що вкрали їх татари За невідплатний український борг Богам та бабаям за наші зради й чвари, Якраз на гребенях примхливих перемог… Криниця – чара. Соборний образ чари, З якої спраглих пригощає Бог Ефіром неба… Ґречно журавель Нам небо подає в прим’ятому цебрі – Прозоре, мов барочна акварель. П’ємо з цебра. А краплі тихо дзвонять Межи цямрин. Здається ж бо – вгорі. Краплинами відлунює осоння. ДЕ ОСВЯТИВСЬ ВОДОЮ В пісках ріки – у золотій постелі – Живеш відлунням тиші мезозою. Гойдаються над річкою орелі – Над річкою, над шерехом-лозою. Немає в світі ліпшої пустелі, Ніж ця пустинь, не кошена косою Розклепаних марнот… Де тінь, там келія, Де помоливсь, де освятивсь водою – Отам Йордань козацька, бо – Оріль, Яка вигойдує Душі ще не пропаще Світання лагідне, знеболюючи біль Її, Душі, змордованої містом, Її, Душі, що вирвалася з пащі Гієни, у котру штовхнув Мефісто… ЛИК-МОЛОДИК Пелехаті барви череди На серпневім полотні толоки Охолоджує вечірній молодик – Половецький місяць вузькоокий. Його лик холодний і високий Оспівали тут на всі лади. Він спокійний, але він – неспокій, Ностальгійний степовий мотив Споконвічних втрат у нетрях тьми, Яка днює в затінку омани… Тче із сяйва східні килими Та Орелі ниточку сріблясту Уплітає у нічні тумани – Прагне річку до світанку вкрасти…
|