Лідія Повх народилася 1961 року в селі Кушниця на Закарпатті. Закінчила Ужгородський національний університет (філологічний факультет). Кандидат педагогічних наук, доцент Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти. Лауреат обласної літературної премії імені Федора Потушняка. ПОРОГИ Камені – карпатські сірі плескачі – Не такі уже сірі, Не такі вже й плескаті: Коли присісти – бачиш, Як у них щось виблискує Проти світла опукло (Мабуть їх пам’ять). Камені, що пам’ятають Тисячоліття потоку, Його літа і зими, Його мохи і тугу – Історія звору, дощів і посух, Виписана хвилями-зморшками На кам’яній шкірі. Камені. Кожен з них пам’ятає Той день, коли руки Вигребли його з намулу, І понесли до воза, І вклали на пахучу папороть, І почали писати Імена свого роду. Камені – літопис босих ніг, Що ступали до хати, Що шурхотіли колінцями – Ма-ма… І човгали з останніх сил – Востаннє – до черешні… Камені. Кожен носить у собі Згадки про нічні обійми, Прощання перед війнами, Весільні танці І поховальні плачі – Наші камені… Розгортаю траву, Ранюся чебрецем, Кидаю в рот пахучу суницю – І шукаю камінь свого порога. Навпомацки, пальцями Зчитую наш літопис – Знаки давніх письмен. А над тінню обійстя Хмарами – тіні пращурів.
|