Хіба вам до баксів ласим
Зватись козаками?
Не торкайтеся ж Тараса
Брудними руками.
Не ганьбіть і не плямуйте
Імені святого
А навіки позабудьте
Дорогу до нього.
Ні!.. Наввипередки пхнуться
На Чернечу гору,
Бьють у груди і клянуться,
Відродити скоро.
Україну, повну щастя,
На весь світ помітну,
Щоб здійснилася Тараса
Мрія заповітна.
Коли б щиро, хто б перечив,
Та де ж ваша щиристь?
Вас одні цікавлять речі,
Як би збагатитись,
Як в відроженому панстві
Володурювати,
Як народові у рабстві
Всіх вас годувати.
Хіба Тарас про це мріяв,
У тяжкій неволі?
Він злиденним дав надію
На щасливу долю
Він не з панства, він мужицький,
Бідкався в опалі,
Ви ж з номенклатурних списків,
Зухвалі лукаві,
Притулились до Тараса,
Немов ті вампіри,
Кричите нещирі гасла,
Не знаючи міри.
Прикриваєтесь Тарасом
А самі підступно
Вкрали все, що можна вкрасти,
І всі непідсудні.
Та який вас суд осудить
Із імунітетом?
Це на людях б’єте у груди,
Славлячи поета.
Ну і як не уславляти
Пророка Вкраїни –
Не болить вам те, що мати
Вже втратила сина,
Син давно на заробітках
У чужому краї
А до неї тільки зрідка
Гроші висилає.
Гроші - добре, але ж сина
Не замінять гроші,
А без сина мати гине –
Хто ж їй допоможе?
Та що один, як за морем
Синів вже мільйони?
А матусям їхнім в горі
Сліз пекучих грона…
То тим байдуже, що нині
Лягли при кориті -
Їм у рідній Україні
Всі шляхи відкриті…
Заповітом б’ють у груди,
Вигукують гасла,
І здається – злились люди
В брудну біомасу.
Що вирує і клокоче,
У піні блювоти,
-Ми з Тарасом бути хочем,
Бо всі патріоти
Стоять купно… патріоти…
Краватки, портфелі…
Цей заводить до болота,
А той до пустелі.
Знов здригається Вкраїна
Від зради і змови –
Стільки років, а до нині
Потерпає мова.
Хибні рухи, хибні фрази,
Настанови хибні –
Прикриваючись Тарасом
Поширюють злидні.
Женуть людей, мов худобу,
На працю нікчемну,
І до них, мов до худоби,
Ставляться нечемно.
Том в кишенях завжди пусто,
А в серцях образа…
Та оговтуйся вже людство –
І йди за Тарасом.
Тільки він всіх об’єднає
У рідній Вкраїні,
Тільки він єдиний знає,
Як жити нам нині.
8-15.03.1999
|