В низенькій
хаті темно і волого,
Хиткий,
слабенький вогник каганця…
Зима, зима,
така холодна, довга,
Що наче б
то не буде їй кінця.
Та й у житті
не менш, ніж в хаті, темно –
В шпаринах
злидні, наче таргани,
Вже не
жену, бо знаю, що даремно,
По всій
підлозі шурхотять вони.
Мовчить
село, хіба б яке весілля,
Хіба б які
хрестини у дворі!..
Зачиняться
і потай гонять зілля –
Вночі
вовками виють димарі.
Все дме і
дме пронизуючий вітер –
Від нього
не сховаєшся ніде –
Дрижать
старенькі, бідкаються діти,
А в вікнах
світло тьмяне і бліде.
Мовчить
країна, не жива, не мертва,
Не із садиб,
вже виключно з руїн –
Її приніс
своїй наживі в жертву
Колишній
вірний – нині блудний син.
В офшорах
він, на віллі дні проводить
Серед
коханок і туземних слуг,
Що крім
грошей дає таку свободу? –
Ні подих
необмежений, ні рух.
Нащо йому,
пропаща Україна,
Де хата в
землю вікнами вроста
Де мати
марно виглядає сина,
А син блукає
по чужих містах?
17.02.2011
|