Володимир Рабенчук народився 2 липня 1944 року в селі Зозові Липовецького району на Вінниччині. Лауреат обласних літературних премій: Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. Степана Руданського, премія ім. Миколи Трублаїні «Кришталева вишня», Всеукраїнська літературна премія ім. Михайла Коцюбинського. ШЕВЧЕНКО ТАНЦЮЄ ГОПАК Блаженны, стократ блаженны друзья, Которых жизнь была осенена сиянием счастья. Тарас Шевченко Спинись. Недовірливий, хто б ти, В безпам’ятство не утікав! Дивись, як Шевченко – внук Гонти – В неволі веде гопака. Об землю тим рекрутським лихом, отак! Дивись, як Шевченко танцює гопак! За дівку йому – козачисько окастий: Коса причіпна… Невідчепна душа… За ногу нога: перекласти – не впасти. Дрижить з половиць сонцекрут палаша. Лиш скрипка і бубон, цимбалів пробіг… Драненький поміст тяжко крекче з-під ніг. І хай там мурмосяться! Хай там Манірно косявлять роти, Ніхто у Расєї пихатій Так рясно не задріботить! В’юнкі закаблуки… Отак воно, так! Над морем Аральським – Шевченків гопак. Ні, ні, Україна не плаче У скрипці. І знає чого… Не злущити силу гопачу, Не викрасти душу його. Об землю невільницьким лихом, отак! Підслуханий Богом Шевченків Гопак.
|