МОНОЛОГ ІЗ 33-ГО
Вертаюся я спогадами вашими
У рік той, де мені навіки сім.
Я так хотів посмакувати кашею!
Мене не треба в яму – ту, де всі.
Там, може, хтось, не вмерши, заворушиться,
А я злякаюсь... Ні, ще не несіть!..
Хай я спочину вдома - он, під грушею,
А ви мене землею притрусіть.
Щоб чув я, чи матуся скоро вернуться,
Чи, може, хтось просити щось прийде.
Не йде ніхто... Лиш ніч шепоче вербами.
Голодна ніч!.. Нестерпно довгий день...
Приходили! В шкірянках. Та пішли ні з чим.
А на одному – татків був кожух.
Всі хатні - так далеко: аж за глинищем.
Я з грушею домівку стережу.
Для кого? А-а-а... Не знаю, чи буде життя,
Чи, може, завтра прийде судний день.
І чим зустріне хата? Не одежею,
Не скибочкою, не теплом людей.
У хаті порожньо... Лиш образочок світиться.
Над ним ясніє, мов хлібина, німб.
Дай хліб насущний, Отче, і... дай відповідь:
Чому спинився рід наш на мені?!!
(@ Любов СЕРДУНИЧ, зб-ка "ОдКРОВеннЯ", 2007).
|