Коментувати також можна з та

Чт, 28.03.2024, 11:17
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1015]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2667]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1477]
Вірші про рідний край [805]
Вірші про мову [201]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [143]
Елегія [51]
Історичні вірші [288]
Вірш-усмішка [995]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [109]
Вірші про військових, армію [209]
Вірші про Перемогу, війну [408]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [332]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1213]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4417]
Філософам [1292]
Громадянину [861]
Метафізика [153]
Опитування для Вас:
Прочитавши вірш чи прозовий твір, коментар...
Всего ответов: 350

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Українцям
 

з серії , моя боротьба з корупцією (частина друга )

(продовження)
ЧАСТИНА ДРУГА .
Якщо ж будинок без приладів обліку теплової енергії, київські абоненти платитимуть по 9,2 грн за кв м за місяць з ПДВ - утричі більше, ніж раніше.
А от комунальне підприємство Вінницької міськради "Вінницяміськтеплоенерго" продаватиме тепло по 243,83 грн за Гкал з ПДВ для абонентів житлових будинків з лічильниками. Це майже на 130 грн менше, ніж для киян.
Якщо ж будинок без лічильника тепла, вінницькі абоненти платитимуть по 6,25 грн за кв м на місяць з ПДВ. Це майже на третину менше, ніж заплатять кияни.
Повідомлення про таку велику різницю вже мандрує мережею Фейсбук і об'єднує народ під гаслом "Прокидайся, громадо" для проведення протестів. Кияни збирають підписи і готують похід до КМДА. Колишній мер столиці Олександр Омельченко звинуватив владу в тому, що вона підтримує олігархів, а не народ.
"Рішення про передоплату комунальних послуг своєчасне щодо великих підприємств, але неприпустиме стосовно середнього і малого бізнесу. А щодо мешканців квартир воно не може бути застосоване узагалі", - каже він.
Перехід на прямі договори спрямований на посилення платіжної дисципліни. Однак чому зубожілий споживач повинен інвестувати у монополістів-виробників, які не дають гарантій щодо надання якісних послуг у затребуваних обсягах?
Варто лише згадати, як все літо кияни обходилися без гарячої води. "Так, у нас біда національна, але ніхто не має морального права списувати ці проблеми на війну. Це називається політичним злочином", - заявив Омельченко.
Проте київська влада не хоче впливати на тарифну політику, хоча, за словами Кучеренка, вона зобов'язана це робити. "Місцева влада вже не встановлює тарифи, але при їх формуванні вона повинна стати на сторону споживача і провести фаховий аудит тарифу", - говорить екс-міністр.
Директор Інституту міста Олександр Сергієнко застерігає столичних споживачів: "Не поспішайте платити за комунальні послуги, якщо ви не підписали прямі угоди з "Київенерго", "Київводоканалом", "Київгазом" і не консультувалися з юристом".
Зрозуміло, влада не має морального права не втрутитися у ситуацію, адже це може детонувати потужний спалах загальнонаціональних протесів. До того ж, неплатежі ускладнять і без того надзвичайно непросту ситуацію з газовими боргами комунальників перед "Нафтогазом України".
Газовий зашморг чи корупція
В тепло-комунальному господарстві - ТКГ, що забезпечує міста теплом та гарячою водою, діє потужна, але застаріла система централізованого теплопостачання, яка потребує реабілітації. Комунальні підприємства в основному спалюють газ, тому тарифи на "теплі" послуги росли синхронно з цінами на газ, а якість погіршувалась.
До 2014 року цінова політика у деградуючій галузі була в компетенції місцевих органів влади, тепер цю функцію виконує НКРЕКП.
У боротьбі за прихильність населення місцева влада встановлювала занижені тарифи, а різницю гасили коштом субвенцій з державної скарбниці. У 2014 році на це було виділено 13,8 млрд грн з урахуванням боргів за попередні роки. Не дивно, що субвенції стали потужним джерелом для розвитку корупційних схем.
"Щоб списати борги за газ, нам доводилося віддавати 10% "відкатів" "Нафтогазу". Якщо наш борг за газ становив 200 млн грн, то 20 млн грн нам доводилося заносити "кешем", і тоді газовики списували наші борги", - розповів колишній керівник комунального підприємства, який побажав не оприлюднювати своє ім'я.
Де взяти цей "кеш"? "Нам доводилося брати ці гроші з платежів населення. Саме тому у нас діряві труби та котли", - додає колишній керівник.
Звісно, газовики ділилися зібраними коштами з представниками вищого владного істеблішменту, тому різати курку, яка несла золоті яйця, ніхто не хотів.
У 2009 році під егідою уряду Мінрегіонбуд працював над стратегією теплового забезпечення. На її основі планувалося реалізувати загальнонаціональну програму модернізації ТКЕ, але з приходом нової влади всі роботи були зупинені.
Натомість у жовтні 2013 року попередній уряд затвердив програму економного використання газу в ТКГ. Її загальна вартість - 27 млрд грн. Експерти стверджують, що в цю суму були закладені величезні корупційні складові.
Борговий спадок
В Україні працює близько 23 тис великих і малих котелень, які виробляють тепло. Переважна більшість з них спалюють газ. Проте майже 80% тепла виробляє лише десята частина котелень, і саме ці 10% котелень стали найбільшою проблемою.
Борги комунальників за газ росли як снігова лавина. За даними радника міністра Мінрегіонбуду Івана Варги, заборгованість за минулі роки на початок 2014 року перевищила 22,1 млрд грн.
"До цієї суми треба додати цьогорічний обсяг споживання: до 10 листопада спожито 6,2 млрд куб м вартістю 11,3 млрд грн, тобто виходить 33,4 млрд грн. Але проведено низку заходів, завдяки чому борг комунальників за газ скоротився до 16,3 млрд грн, в тому числі майже 5,5 млрд грн - за 2014 рік", - повідомив Варга.
Аналіз структури боргу показує, що залишилося погасити нараховану різницю в тарифах для населення на 3,2 млрд грн коштом держбюджету. Радник переконаний: до кінця 2014 року цей борг буде погашено.
Загалом 2014 року на погашення різниці в тарифах на комунальні послуги в бюджеті передбачили 3,8 млрд грн, але у травні додали ще 8 млрд грн, всього - 11,8 млрд грн.
Порядок розрахунків за пільгами та субсидіями регламентує спеціальна урядова постанова. Мінфін надає з державної скарбниці кошти комунальникам на погашення різниці в тарифах. Потім комунальні підприємства віддають борги за газ "Нафтогазу України", а звідти кошти повертаються в бюджет.
Для проведення бюджетних розрахунків кожне підприємство має для цього окремий рахунок. Після підписання узгоджувальних протоколів "прогнати" державні субсидії вдається протягом одного дня.
Незважаючи на різке підвищення тарифів на комунальні послуги, повністю закрити боргову проблему за пільгами і субсидіями поки що не вдається. На 2015 рік на покриття різниці в тарифах у бюджеті планується передбачити 2,5 млрд грн.
Оскільки за останні три роки борги за газ повністю не погашені, запланованих на 2015 рік коштів не вистачить для повного розрахунку муніципальних підприємств ТКГ. Тому у першому кварталі 2015 року тарифи доведеться ще раз підвищити.
Крім ТКГ, зависли проблеми бюджетних організацій. Для компенсації різниці в тарифах за 2014 рік та за попередні роки для міністерств освіти, оборони, охорони здоров'я потрібно 2 млрд грн. Кошти на це у бюджеті відсутні, тому уряд готує відповідні пропозиції для нового складу парламенту на 2015 рік.
Штрафи на субсидії?
Стосунки між "Нафтогазом" та комунальними підприємствами, які багато років поспіль отримують субсидії з державного бюджету на покриття різниці в тарифах, зазвичай регулював типовий договір, затверджений Кабінетом міністрів.
Однак за допомогою хитрих махінацій спільно з урядовцями три роки тому "Нафтогаз" ініціював зміни в типовий договір, обклавши комунальників санкціями.
Сума нарахованих штрафів 1 листопада 2014 року сягнула 1,69 млрд грн. НАК намагається "вибити" ці гроші у комунальників через суди. Це ще одна проблема, яка постане перед парламентом та урядом при формуванні бюджету-2015.
http://holodno.netnotebook.net/pda/what_price_energy/fuel_gas_distribution.html
ПРО ГАЗ

Счётчик природного газа и состав газа, калорийность

Gas distribution
тема: топливный газ
Счётчики газа с мерной диафрагмой (diaphragm gas meter) являются самым распространенным типом газосчётчиков для измерения объёма потребления газа (для оплаты за газ бытовыми потребителями и мелкими производствами).

Принцип действия газосчётчика c диафрагмой

В счётчике газа делают мерный объем, разделенный гибкой диафрагмой - получается два мерных объема: в объем А газ поступает, из объема Б газ выдавливается диафрагмой. В следующем цикле - в объем Б газ поступает, из объема А выдавливается.
Принцип действия газосчётчика c диафрагмой заключается в подстчёте числа выдавливаний газа потребителю.
Очевидно, что массу поданного-проданного горючего газа счётчик газа не считает, а считает объем газа.

Пониженное давление газа автоматически увеличивает цену газа

Пониженное давление газа уменьшает плотность подаваемого потребителю газа, а значит и его массу в кубометре. То есть, цена природного газа за килограмм возрастает.
А, применяются сезонные поправочные коэффициенты? Зимой, в морозы считается что газ плотнее?
Так как раз поэтому зимой, когда ради тепла потребитель сжигает больше газа, газораспредельной компании-"горгазу"-"облгазу" (в общем, national fuel gas distribution corporation) и выгодно, чтобы газ в газовой трубе был при сниженном давлениии.
Вы имеете информацию о том, какой газ поступает в ваш дом?
Например, я не нашёл на сайте National Fuel Gas Company natfuel.com (Западный Нью-Йорк и Пенсильвания - поставщик природного газа). На сайте есть всё - как оплачивать за газ, как считывать показания счётчика газа, про газовую бытовую технику, даже про работу в компании.
Но не нашел я описание предмета - за что газовая компания деньги с потребителей собирает, то есть описание самого газа - сколько его калорийность в кубометре по счётчику: давление, состав газа.
Скрывают?
Счётчик газа насчитал 100 кубометров газа.
А сколько тепла фактически мне поставила газовая компания?
Вот и получается, что "Пренебрежение Америки к своей инфраструктуре ставит под угрозу жизни".
Такие "счетчики газа коммунально-бытовые СГБЭТ G6 «Pegas» (с электронной термокомпенсацией) ITRON (Германия), сделанные в городе Энгельс"...
Кстати, поверка счётчиков (проверка точности счётчика) природного газа осуществляется воздухом, согласно методике поверки.
Или American Meter AC-250 Diaphragm Gas Meter от IMAC Systems, Inc. (Tullytown, PA).
Импортный китайский mechanical diaphragm gas meter G series "компании" Hangzhou Beta Gas Meter Co. имеет и то более откровенное описание - предназначен измерения объема газов: природный газ, LPG и все неагрессивные газы:
Общая потеря давления ≤ 200 Па
Рабочее давление в диапазоне 0,5 ~ 50 кПа
Циклический объем 1,2 дм3 (литра).
Да, счётчики газа измеряют поступление некоего газа, но потребителю от этого теплее становится на неизвестное число градусов.
А запоминающий манометр, по показаниям которого можно судить о плотности природного газа, то есть о массе купленного газа, в счётчике газа напрочь отсутствует. То есть, действует принцип плати за неизвестное количество газа (в калориях), и будь доволен.
Цена на газ (природный бытовой газ, пропан, топливный газ, fuel gas, natural gas, propane) определяется поставщиком газа в деньгах (евро, долларах и пр.) за кубометр газа.
Потребительский (абонентский, квартирный) счётчик газа измеряет объем газа, но тепло-калории потребителю даёт масса сгоревшего углеводорода-природного газа.
Чем выше давление - тем выше плотность газа, масса кубометра газа - тем больше теплотворная способность кубометра газа.
Здесь и есть главный способ обмана потребителей природного газа, оборудованных газосчётчиком - подавать газ с меньшим давлением.
Кубометры газа считаются в стандартных условиях (давление 0,101325 МПа, температура 20 °С), но от газораспределительной станции газ в домовую разводку подаётся под давлением - газопроводы низкого давления имеют избыточное давление до 0,005 МПа. А под каким точно давлением поступает газ потребителю - это кромешная тайна.
Продавать газ кубометрами - это всё равно, что продавать бензин литрами, только в десятки раз выгоднее. На автозаправку поставляют бензин в тоннах, а продают - в литрах. Естественно, что летом килограмм бензина стоит дороже, чем зимой - по причине разной плотности в зависимости от температуры.

Состав газа и теплота его сжигания

Кубометр газа - это сколько тепла?
На примере состава природного газа в различных газопроводах Российской Федерации см. (1), средний состав природного газа, его теплота сгорания, плотность.
Состав газа, в процентах по объему - CH4, C2H6, C3H8, C4H10, CO2, N2, H20, Не
плотность природного газа - кг/м3 (килограмм в кубометре при атмосферном давлении - нормальных условиях) - от 0,712 до 1,036.

Кубометр газа - это сколько тепла?

Теплотворная способность кубометра газа - от 45,85 (10950) до 28.30 (6760) МДж/м3 (Ккал/м3).
А в бытовых тарифах на газоснабжение не указано, сколько тепла получит потребитель за купленный кубометр газа, который насчитал счётчик потреблённого газа.
LPG, LPG (propane) - сжиженный газ имеет ту же проблему, но в меньшей степени: если пропан, значит - пропан, если метан - значит, метан; со вполне конкретной теплотой сгорания килограмма "газа". К тому же, сжиженный газ продают в конретных килограммах, а не в условных кубометрах газа. Покупается не условный кот в мешке, а конкретное тепло. Вопрос: что выгоднее? Сетевой газ или баллоны с газом/газгольдер?
Ответ: покупать не выгодно ни то, ни другое, а выгоднее вообще не покупать газ на топливо - см. о самодоме
-=----------------------------------------------------
В якій країні я живу .
Я прочитав цю (http://www.radiosvoboda.org/content/article/24479360.html , http://www.epravda.com.ua/publications/2014/12/10/511436/view_print/
http://holodno.netnotebook.net/pda/what_price_energy/fuel_gas_distribution.html
http://svetlovodsk.com.ua/6199-lichilniki-gazu.html
тут цікава замітка
При наявності лічильника Ви оплачуєте за фактично спожитий газ... Світловодський УЕГГ умалчивает об одном нюансе - счётчики роторного типа (есть в реестре и допущены к установке), реагируют на плотность газа, в отличие от мембранных (на фото), т.е. если газ подаётся разбавленным, роторные счётчики покажут меньшее потребление. Более того, УЕГГ всячески пытается препятствовать установке роторных счётчиков. Кстати, в Европе газ пересчитывают в теплотворные единицы (калории), у нас меряют только в куб.метрах...
Джерело: http://svetlovodsk.com.ua/6199-lichilniki-gazu.html
прочитав також інформацію
http://odessa-life.od.ua/article/4513-kontroliruetsya-li-kachestvo-prirodnogo-gaza-postupayushego-v-kvartiry-odessitov
 
і багато іншої інформації . І це згодом я слухаю слова про те , що ми хочемо до Європи . Чи ми хочемо щоб наші корумповані дії влади взяли в Європу , коли ви і інші інстанції сліпо виконують закони і накази , які , як раніше , коли розганяв Янукович майдан ,були проти конституційними , а головне ЗЛОЧИННИМИ , і ви із боязні ВТРАТИ свого робочого місця мовчите , що є порушення в постачанні газу , і згодом із за таких і інших дій інших урядовців і чиновників , наші хлопці , і мій племінник Я. Сергій Іванович(фамілії не називаю , бо будуть переслідувати , як в нас вміє влада !) , воює в АТО . Я думаю , ці люди , діти ( а для мене племінник мій , це як мій син , як не вірите самі запитайте в нього чи я є як батько для нього в житті ) який воюють чи перейшли АТО ( хоча я називаю це війною) будуть і далі виконувати ЗЛОЧИННІ дії влади . Ви присікаєтесь до мене чи до інших людей , за те що ми , можливо не по своїй вині , сплачуємо менше за газ , бо менше споживаємо ( я вже не один рік опалюю дровами ). Мій лічильник є справний , хоча можливо рахує не те що вам вигідно , і якщо Україна має і роторні і мембранні лічильники , і ці і інші є сертифіковані , то я , можу поставити собі в хаті чи роторний чи мембранний лічильник , бо я знаю одне , що роторні лічильники , а саме той що я маю хмельницький - виготовлений по французькому зразку , отже в євросоюзі його використовують , а я хочу те що і в Європі . Ось ви дасте знову ж таки відповідь таку як вигідно вашому начальству , бо боїтесь втратити роботу , але не боїтесь втратити Бога в своєму серці . Отож перш ніж давати будь яке рішення ви задумайтесь над тим що ви робите , і як це впливає на наше життя перед Богом . Я просто і прочитав і знаю від інших людей , і також від газових спеціалістів , що роторний лічильник вимагає більшої і частішої перевірки , і можливо працює менший строк як мембранний , зате він є таким що рахує калорії , а не різні нечисті що чи ви , чи інші люди вкрапують в газ , і тому він стає брудним , можливо через те що і труби не є якісними , можливо тому , що і на обслуговуючих станціях додають домішки , а можливо вже й Росія ( чи українські поставщики ) постачають неякісний газ і ви ( влада , тобто і я бо все в нашій державі належить народу , а я також є одним як і ви  , з народу) , повинні вимагати якості , а якщо не можете чи боїтесь це вимагати від інших ( від Росії чи від українських постачальників що є вищими і первиннішими постачальниками) то так і признайтеся собі , але я за ваші дії , і за те , що ви не виконуєте всіх законів , в тому числі і тих яких вимагаєте щоб я виконував ( і тільки не ви !) , не буду відповідати , і можливо ви хочете щоб на вашому прикладі  було визначено що я правий , бо просто вимагаю - якісного газового постачання , щоб в моїй хаті горіло дійсно голубе полумя , а не - то червоне , то біле , то деколи воно аж потріскувало ( цікаво то  , з чого , адже лічильник цей мій , не пропускає ніякого сміття , значить газ настільки вже неякісний , що навіть добрі лічильники , а це саме хмельницького заводу, не можуть цьому протистояти , то замість того щоб виготовляти ще кращі лічильники , то ви ще вимагаєте ще більшої оплати за газ !!!) . Можна приводити ще багато аргументів для правильного рішення , але чи ви послухаєте , хочу послухати ваші аргументи на те чому я не можу собі поставити роторний сертифікований в Україні лічильник , а тільки такий який ви мені пропонуєте ...
    А головні аргументи - влада , керівники управлінь , чиновники - завжди кажуть що їм вигідно , можливо тому , що вони мають на цьому завжди якийсь "навар" . Я не буду тут заглиблюватися в подробиці - а лише в те , що більшість чиновників , будь якого відомства і рангу , живуть не по зарплаті , цікаво ж звідки вони мають позазарплатні кошти .
   Відповіді я не дістав . Тому  я прошу вас , шановні українці - якщо не знаєте - не робіть , якщо не знаєте - запитайте ! Бо інакше ваші гроші украдуть , тому шукайте тих хто знає , шукайте в інтернеті , усюди де можливо і зрозумієте , зробите висновки , а головне - згодом треба гуртуватися щоб остоювати свої права !
 
Ваш Іван Українець.17.11.2015 10:37:00


Додав: karas (27.11.2015) | Автор: © іван українець
 
Розміщено на сторінці: Українцям

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 1521 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 4
avatar
0
1 iv-ann • 10:21, 27.11.2015 [Лінк на твір]
Коли ми зрозуміємо як боротися , коли і з ким , хто ким є навколо нас - треба гуртуватися , ось це я розумію - патріотизм , не на словах а на ділі , а інакше - чого нас називати людьми , пора покинути рабські звички і вставати до лав людей які відстоюють свої права , правду , свободу , життя ! hands 55555
avatar
0
2 leskiv • 11:13, 27.11.2015 [Лінк на твір]
up respect
avatar
0
3 Asedo1949 • 16:24, 27.11.2015 [Лінк на твір]
Дуже Вам дякую, п. Іване, за таку аргументовану і доступну інформацію. У мене, як і у Вас стоїть ще роторний лічильник, але й по ньому ми можемо платити тільки за те, що бере газова плита, бо обігріваємо будинок дровами і вугіллям. Вийшло так; тягнулися, заощаджували, щоб провести газ, надіялися на краще, а тепер із тих копійок знову тягнемось, щоб купити дрова і вугілля. Україна зараз стоїть на роздоріжжі, або вона переборе всю нечисть і піде далі, або так і залишиться коло розбитого корита. Ті українці, яким до 50, вони ще можуть і повинні гуртуватися, боротися, добиватися, а що можемо ми пенсіонери, яким під 70 і більше, хіба що словом, але того замало, тут треба діяти і радикально.
avatar
0
4 iv-ann • 11:48, 28.11.2015 [Лінк на твір]
Кожен вже пережив щось від влади , але якби нам , тим що постраждали не тільки давати іншим інформацію а згуртуватися і давати видимий відпір - і оце б збудувалася якась діяльна організація , а згодом можливо і не одна - а з них будувати - діяльну , і від кожного з нас залежну владу , оце б була справжня демократична держава ! Невже таку мрію так важко втілити в життя , чи вона може неможлива !


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")
ivanpetryshyn: А, що ви від них очікували?
Вони ж мусять якось Ванькам і Ксюшам пояснити,
чому вони почали війну з Україною
і чому це- "правильно".

virchi: Зараз російська пропаганда звалює теракт на Україну. І не дивно - в усіх бідах на болотах "винні" українці та американці

virchi: Дякую за розміщення додаткових лінків - і на текст, і на відео в Ютубі, щоб розуміти мелодію!


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz