У школі нинішній школяр
Міркує щось про Бабин Яр.
Не може й здумати хлопчак,
Що тут усе було не так…
Замість кущів, дерев і трав
Була толока для розправ…
Приймали вириті рови
Людей без трун і хоругви.
Тут не потрібен був обряд,
Бо вниз летів за рядом ряд,
Нещадно скошений свинцем
Із перекошеним лицем
Від страху, болю та образ,
За рід стражденний раз - у - раз...
І сум глибокий огортав
Того хто чув, як реготав
Якийсь німецький офіцер,
Живий учасник цих афер,
І все хотів зробити «schnell»,
Немов смертельна ця купіль
Була для нього тільки гра,
В той час, як люду вже гора
Зростала вище кожен раз,
Під стогони й обривки фраз,
Що залишались сам – на – сам
Й несли проклін німецьким псам.
*******************
Далеко та доба від нас…
Та помішало небо час
І знов Донбасом ллється кров,
Як Бабиного Яру шов
Поповз роз’ятреним крилом
На Сході містом і селом.
Та між полів і бездоріж
Охороняють наш рубіж
Славетні люди – диваки,
Герої, смілі козаки.
Доводять мертвим і живим -
Непереможні ми ніким.
Краще від страху болю на обід , бо такого слова як - обід нема в українській мові , є образ ! Від страху болю і образ ! Я так зрозумів зміст . А решта все супер ...
Вірш зворушує. Населення цієї чудової країни переживало не раз страшні часи нелюдських страждань. І виживало, і розвивалось. Треба вірити, що і в цей важкий період ми з Божою допомогою вистоїмо і Україна ще буде вільною і квітучою.
Бабин Яр... Страшний злочин проти людства. А у нас під Харковом є Дрогобицький Яр. Там теж відбувалася подібна історія... Скільки страждань випало на долю українського народу. Дякую Вам, п. Катерино, за цей сильний і правдивий вірш. Таке не повинно повторитися!
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")