Нем'ясні українські страви
Для читачки Роузвінтер515
Чи восени, чи навесні,
Є в українців страви й нем'ясні.
Є вареники з картоплі,
І з капусти, і з ягід,
І з грибів- їх полюбляє
Кожен рід.
Є крижанки із капусти,
Є і просто капусняк,
Є горохова зупа-
Хочеш, їж аж до пупа!
Є ще зупа й овочева,
Є грибна або із "губів",
Хто не хоче, не мусить їсти,
Може просто собі сісти
І попити зіллєчай,
Як не хоче, не давай
Є мішанка овочева:
помідори, огірки,
І цибуля, і олія,
Кожен про салат цей мріє,
І робить кожен уміє.
А, не хочеш, їж часник
З чорним хлібом і із сіллю-
Не їдять це на весіллі,
А їдять лишe для сили,
Треба, щоб ви й каші їли:
і гречану, і ячмінну,
житню також і пшеничну,
ну, і вівсяну кашу звичну,
а, іще- пшоняну,
не забудьте- з кукурудзи,
а, можливо, що й- із жита,
аби довго можна жити,
працювати і творити.
не забудьмо ми і зупи,
по-французьки- супи:
то - борщі, борщі з грибами,
і щавлеві, всі - зелені, із кропиви,
чи- з лободи, з - буряка, або- з риби,
і гарячі, і холодні, коли люди голодні,
а чи борщ- холодник,
до якого не кожен звик.
ще- рулети із грибами,
ну, і, звісно- голубці,
і салатик квасолевий,
чи бобовий, чи- з гороху-
всього слід їсти по-троху,
і картопля запечена,
із грибами- дуже смачно!
попоїв такої страви,
і, відразу, і нелячно.
а, ще різні пироги,
тобто- пляцки Лeвокраю-
як побачу "епл-пай", зразу Захід свій згадаю.
а, ще- пляцки із картоплі,
чи- із бульби, як там кажуть,
їх їдять самі чи мажуть,
хто чим хоче і наскільки,
а, ще білі паляниці,
і жовтяві млинці,
на воді із криниці,
з муки з млина при ріці.
незабудьте і галушки
з разувої муки,
їх ніколи не забуду,
хоч минають і роки.
все- природнє, все- просте,
розповів вам я багато-
що мені за це дасте?
Іван Петришин
Ivan Petryshyn
|