Сенс звичайно є, бо - це і є сенсом нашого життя. На цю тему у мене теж є вірш під назвою "Дороги життя". Ми ходимо стежками різнобарв’я, Де часом попадають камінці, Які готують нам шляхи безслав’я, Що сходяться до Бога, лиш в кінці.
Як-то кажуть, пані Катерино, тісний світ - назви наших з Вами творів виявилися майже однаковими. Стосовно ж СЕНСУ життя, то з точки зору буддистів вважається, що головним виправдовуванням існування людства на планеті Земля є постійне самовдосконалення задля наближення до Абсолюту-Бога. За Ціалковським, людство має одного дня залишити планету та піти у Космос. Що ж до рівня пересічних людей, то тут існує традиційний погляд, що найголовніше в житті людини - продовжити свій рід. Але! Особисто мені ближче філософська концепція царя Соломона...
Ми шукаємо відповідь знов, Що за диво, те наше життя, То ж буває збиваємо в кров, Босі ноги, що ідуть без взуття. То спіткаємось об камінці, Чи на гілках колючих буття, Знає кожний дороги оці, Та не кожний пройде каяття. Як до горя, до Бога йдемо, Коли зовсім нестерпно стає, Ото так ми завжди живемо, Лише віра нам сил додає!
Життя - складна штука. У ньому все: радість і горе, перемоги і розчарування... Пам'ятаю визначення життя за Ф. Енгельсом: "Життя - це спосіб існування білкових тіл, і цей спосіб полягає в постійному самооновленні цих тіл". Ото, як заковиристо все сказано. А є ще сучасне визначення Волькенштейна. Не буду вдаватися в подробиці. Скажу тільки, що яким би не було складним життя, всі намагаються прожити якомога довше. За вийнятком тяжко хворих, які просять для себе смерті. Ох, як це все складно! А сенс життя... Не від нас це залежить. Само життя - складна форма існування матеріі. ***А вірш написав добре. Дякую!
Надя, чортів Енгельс таки був вельми розумною людиною! А сенс життя чітко визначили буддисти: ПОСТІЙНЕ САМОВДОСКОНАЛЕННЯ ЗАДЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ, ОТОЧУЮЧОГО ДАНОГО ІНДИВИДА, СЕРЕДОВИЩА. Я це переклав у одне просте слово ГАРМОНІЗАЦІЯ. Чим більше ГАРМОНІЇ в наших душах, тим більше ГАРМОНІЇ ми продукуємо навкруги себе. Чим відрізняється, скажімо, Фінляндія від Конго? Та тим, що у фінів в сотні разів усе гармонійніше, ніж у бедламі та хаосі Конго. Просто і ясно! Що є ГАРМОНІЯ? Арестович би розклав усе це краще, але я теж можу сказати, що головною складовою гармонії є КРАСА, тобто, за тим же Арестовичем, ЕСТЕТИЗМ. Пан Олексій навіть вважає естетику важливішою за етику...
Навіть не уявляю собі, чи можна розглядати окремо етику і естетику.
Додати коментар:
Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до
ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин
(50 коментарів Ви можете переглянути на
сторінці
"НАШ
ТОП ++")