Старий та
малий
Старий
нездужав гавкати Сірко
Уже недобре
чув і пильність втратив
А вчора ще й
на «службі» мав прокол,
Коли рибину
кіт виносив з хати.
Отримав від
господаря сповна
За те що
кошака пустив в покої.
Від крику з
рота бризкала слина.
Аж ввечері
лишив Сірка в споко́ю.
Із ранку глип
– песятко у дворі.
Не сміло
ходить, бо не все знайоме.
Обнюхує та «мітить» стовбурі.
Звикає певно
до нового дому.
-Агов маля !
Піди-но ти сюди. -
Старий собака
кликнув до малого.
-До хижини
поближче підійди,
Сюди потрапив
як, кажи. Для чого?
-Мене учора з
вечора приніс
Той чоловік,
що разом нас годує.
Він тикав
кулаком мені у ніс.
До чого він,
скажіть, мене готує ?
Заміну певно
підібрав мені.
Про себе так
Сірко тоді подумав.
Щоб я горів в
пекельному вогні !
І ввечері
чогось та й не придумав:
«То видно до
мисливської пори
Тебе він буде
скоро готувати.
Як виманити
здобич із нори,
Та у ліску чим
швидше наздогнати.
Он бачиш,
курка ходить по дворі.
Попробуй зараз
ти її впіймати.
Та поки ще до
першої зорі
Неси господарю
хутчій до хати.»
І зрозумів
песюк у чому суть
Смикнув що треба
зразу відказати:
«Та де ж мені
таке малому втнуть,
Якби ж могли
Ви пане показати.»
Сірко із дуру
зразу осмілів
Та й на
рябеньку курочку наскочив.
В зубах
тримав, і мало не зімлів,
Коли господаря
побачив очі.
Той вечір
пам’ятатиме Сірко
Коли за ним летів
кірзяний чобіт.
Тепер сидить у
лісі під дубком
І має
неабиякий він клопіт.
Хотів малого
збутись та дарма
Такий фінал
старому і не снився.
Та зрозумів що
гіршого нема.
Копав комусь –
а в яму сам звалився.