Коментувати також можна з та

Чт, 25.04.2024, 17:28
Меню сайту
Категорії каталогу
Проза [1019]
Прозові твори друкуються тільки тут
Відеовірші [133]
Аудіовірші [49]
Українцям [2669]
Вірш-пісня [542]
Вірші про Україну [1478]
Вірші про рідний край [806]
Вірші про мову [213]
Збірки поезії, поеми [112]
Абетка [22]
Акровірш [31]
Байка [106]
Загадки [15]
Верлібр [144]
Елегія [51]
Історичні вірші [289]
Вірш-усмішка [997]
Вірші про сім'ю [402]
Вірші про рідню [152]
Вірші про жінок [661]
Вірші про чоловіків [110]
Вірші про військових, армію [210]
Вірші про Перемогу, війну [410]
Вірші про кохання [3366]
Вірші про друзів [713]
Вірш-казка [132]
Казка (проза) [29]
Проза для та про дітей [19]
Вірші для дітей [333]
Вірші про дитинство [321]
Вірші про навчання [58]
Вірші про професію [82]
Вірші про eмiгрантів [147]
Вірші в перекладі [705]
Вірші про свята [203]
Вірші про спорт [18]
Вірші про природу [1218]
Вірш-тост, вірш-привітання [114]
Для мене поезія - це [191]
Поети [272]
Поетична майстерня [51]
Оповідання, про поетів, творчість [24]
Релігія [290]
Щастя - ... [597]
Жінка - ... [260]
Життя... [4422]
Філософам [1294]
Громадянину [865]
Метафізика [154]
Опитування для Вас:
Ваша стать:
Всего ответов: 493

ШЛЯХ до ТВОРУ:  

         
Вірші/статті категорії та розділи української поезії, українська проза
    Твори за тематикою категорії та розділи української поезії, українська проза Проза
 

ЦЕРКВА

ЦЕРКВА
Тихий літній день відбивався жовтим промінням від розпеченої дороги і сліпив очі. Спека. Здавалося, село вкрила важка шерстяна ковдра. Усе завмерло, поховалося від пекучого сонця. Тільки Сашко не зважав на жару. Хлопець натхненно крутив педалі свого велосипеда, намагаючись якнайшвидше дістатися до Діда Андрія.
Дід жив у низині села, на Довгалівці. У нього завжди було весело. Він то на скрипці зіграє, то історію цікаву розповість… А ще дід частенько прилучав Сашка до роботи, та юнакові вона не здавалася важкою. Не складна задача двір підмести, чи бур’яну нарвати. А от нагорода, зате, – достойна. Дід Андрій садив Сашка за стіл під сплетеним виноградом дахом і давав солодкого меду з ранішнім молоком. Мед лип до рук і до губ і бив у ніс пахощами польових квітів. І хлопцеві враз уявлялися невтомні працьовиті бджоли. Вони дружно літали від квітки до квітки, збирали солодкий нектар і несли його на пасіку.
Тим часом дід Андрій діставав скрипку і починав грати. Сашко дуже любив його слухати. У вправних дідових руках скрипка оживала. Вона, ніби прудке молоде дівчисько, то весело кружляла навколо юнака, намагаючись закрутити його у швидкий танок, то, схилившись, сумувала, тишком роняючи сльози.
Аж ось скрипка стихала, і дід розповідав:
 – Колись давно, коли ще у нашому селі стояло зовсім мало хат, був собі такий козак Довгий. Він жив далеко звідси. У нього була велика родина і чимале господарство. Та якось прийшов пан і наказав віддати за нього доньку козака. «Я вільна людина, – відповів Довгий, – і моя донька сама обере собі жениха». Тоді пан пригрозив розправою, та козак був непохитним і не відступався. Невдовзі прибуло військо і вигнало родину Довгих з їхньої домівки. Не один день вони блукали від села до села, шукаючи притулку, доки не потрапили у наше і оселилися саме тут, у низині. Відтоді її стали називати Довгалівкою.
Сьогодні дід Андрій повів Сашка на узвишшя, з якого хлопець щойно злетів на велосипеді. На пагорбі дід розстелив ряднину і заходився косити. Гостре лезо безжально різало паростки зеленої трави, виточувало свіжий аромат. Сашкові здавалося, що все беззастережно слухається дідових рук. Ніби вони мають якусь магічну силу, яка примушує навіть цю зелень покірно лягати рівними рядами.
Попрацювавши, вони сіли відпочивати. З пагорбу відкривався безмежний простір. Сашкові тут завжди уявлялося, що достатньо простягнути руку, і він дістане до маленьких, майже іграшкових хаток, що скупчилися у низині, а якщо зробити невеличкий крок, то можна опинитися біля лісу, який за нескінченними полями темнів у далині.
 – Он за тим лісом, – махнув дід рукою, – знаходиться село Зеленківка, а за нею – Олександрівка. Коли я був малим, таким як ти, на цьому пагорбі стояла церква. У тих селах теж були свої церкви, і всі вони перегукувалися між собою. Це був такий засіб зв’язку, адже ні радіо, ні телебачення у нас тоді ще не було, і церкви гучним дзвоном сповіщали, що у нас усе добре, ми живі-здорові… Вже давно нема тих церков, а я ще й досі чую їхні дзвони… Дивина та й годі, та щоранку, коли помалу пробуджується сонце і ще зовсім тихо, вони, все також, по-старому, лунають у моїх вухах.
Сашкові дуже хотілося вловити бодай один легесенький відголосок того дзвону, який чув дід Андрій. І він загадав собі обов’язково прокинутися наступного ранку до сходу сонця і прийти на цей пагорб.
Уночі юнакові наснився величезний мідний дзвін. Він гордо висів над селом, чекаючи сходу сонця. Аж ось вдарило ранішнє проміння, і він заграв…
Сашко скочив з ліжка. Вже сіріло до ранку, і він мерщій примчав до пагорба. Було тихо. Стелився ранішній туман, який здавався хлопцеві нічними сновидіннями селян, що помалу розсіює новий день. Аж раптом: дон-н-н!!! Церковний дзвін стрімким крижаним водоспадом обрушився на хлопця. Сашко розгубився з несподіванки. Дзвін був таким гучним і розбірливим, що, здавалося, юнак стояв під самою церквою. Та жодної поруч не було, і не могло бути. Не встиг хлопець отямитися, як знову: дон-н-н!!! Дзвін врізався в уші і мурашками пробіг по тілу.
Почало світати, і Сашко побачив її, церкву. Вона була прямісінько над ним, висіла над головою. Біла, як сніг, розмальована, наче писанка, виблискувала золотими банями. Сашко стояв зачарований. Не міг відвести погляду. Був прикований до неї, здавалося, назавжди. А церква продовжувала звучати. І вже не сама. Звідусіль докочувалися й інші дзвони.
Повіяв легенький вітерець, і церква рушила з місця. Вона, ніби повітряна куля, повільно попливла понад сільськими будинками, високими деревами і невдовзі розтанула вдалині, наче примара.


[/b][/c]

Додав: 7shkur (28.06.2012) | Автор: © Михайло Семишкур
 
Розміщено на сторінці: Вірш-казка, Проза

Поділіться цією новиною у Фейсбуці або роздрукуйте:

Переглянули твір - 4478 чол.
 
  
  у Вас # закладок

Автору за твір:

 



Автор чекає на Вашу оцінку та коментар
Всього коментарів: 4
avatar
1 virchi • 12:41, 29.06.2012 [Лінк на твір]
Гарна оповідь. 55555
avatar
2 7shkur • 23:18, 29.06.2012 [Лінк на твір]
Дякую :)
avatar
Дуже гарне оповідання,читається легко і з цікавістю.Приємно, що насайті з'явилася здібна людина!!! Наснаги Вам!!! 55555 hands up
avatar
4 7shkur • 17:52, 02.07.2012 [Лінк на твір]
Красно дякую !!!!


Додати коментар:

Для незареєстрованих користувачів є можливість додавати коментарі до основних, що є на сайті. Для активації форми увійдіть, натиснувши на позначку відповідної соцмережі
ComForm">
avatar


ОСТАННІ 5 КОМЕНТАРІВ до ПОЕЗІЇ та ПРОЗИ і до новин

(50 коментарів Ви можете переглянути на сторінці "НАШ ТОП ++")

karas: Ми різні люди , добрі й злі , та правда завжди головна в житті .

karas: Коли не ділимося добром приходить зло , але про це ми дуже часто забуваєм .


     


Форма входуу
Логін:
Пароль:
ОНЛАЙН - РОЗМОВНИК    
    (міні-чат)

    АВТОР-АДМІН САЙТУ:
    Сайт: uid.me/vagonta
    Facebook,
    Instagram,
    Viber: 0680839579
    E-mail: vagonta@gmail.com


НАЙПОШИРЕНІШІ
КЛЮЧОВІ СЛОВА
Copyright MyCorp © 2006 Хостинг від uCoz