Покажи мені свою дівчину
Це трапилось восени, саме тієї осені, коли моє серце
забилось частіше, ніж завжди, а яблука були як ніколи солодкими, неначе вони –
вуста моєї дівчини. Я та мій друг кружляли парком, як і мої думки, що
мандрували замкнутим колом, як і у всіх закоханих, а слова переплітались та заплутувалися
з єдиним іменем – з іменем Єдиної. Я відчував себе метеликом, бо я закоханий,
та раптова фраза мого друга повернула мене з небес на землю, немов махаона,
якому вітер поламав крильце. «Покажи мені свою дівчину», - самовпевнено заявив
мій друг (точно друг?). Не попросив, а саме заявив, з глузливою посмішку
заявив, неначе моя кохана – експонат виставки, на який він хоче подивитися.
Якби ж він хоч попросив, якби хоча б сказав «познайом мене зі своєю дівчиною»,
але ж ні, це нахабне створіння, що вважалось мною хорошим другом, харкнуло мені
в душу, спустило мене-махаона з рожевих небес і змусило мої думки та слова
заплутуватись з лексиконом середньостатистичного кочегара. Та я взяв себе в
руки, немов безстрашний Дон Кіхот, якого чекає запеклий поєдинок із млинами, та
відповів йому віршем, як і має відповідати справжній Дон Кіхот, себто я:
В коробочці серця у
грудях моїх
Лежить діамант
неземної краси,
Та сяяння граней
його не для всіх,
Тому показати мене
не проси.
Побачиш – захочеш,
я знаю тебе,
Усім же потрібен
такий оберіг,
Не пишуть газети,
не бреше ТБ
Про той діамант, що
я в серці зберіг.
Але мій друг (точно друг?) не відступив навіть після
такої римованої сповіді, він вистрелив ще одною кулею, кинув ще одну атомну
бомбу, хоча я й не Хірасіма, тобто він сказав ще одну фразу, ще гіршу фразу,
надіючись захопити мою Бастилію, потопити мій Титанік, відвезти мою Єлену
Троянську, тобто таки переконати мене показати йому мою дівчину. «Кого б ти
вибрав: мене чи її?» - запитав у мене він і сльози залили йому ліве око (він
сьогодні договориться, що від мого кулака й з правого сльози потечуть). Та я,
неначе відважний лицар Айвенго, який за свою леді Ровену готовий підірвати світ
чи навіть зірвати свою сорочку, мужньо відповідаю ще одним віршем:
Життя – це вибір,
непроста дилема,
Ще й доленосні
шальки терезів,
Нам обирати треба:
хто ми, де ми,
І прагне кожен те,
що захотів.
Кохана й друг…Чи
можна вибирати,
Чи це такі ж
безцінні відкриття,
Як рідна край і
хата, й мама з татом,
Яким повік завдячуєш
життя?
Тож обирати –
марна, друже, справа,
Душі не треба болю та образ,
Допоки сонце
світиться яскраве
І зігріває кожного
із нас
Тебе я не забуду,
любий друже,
Але кохана –
найдорожчий скарб,
Яку кохаю я
нестримно, дуже,
Бо я – король її,
а, може, й раб.
Не хочу обирати, та
й не буду,
Ти зрозумій та не
наполягай,
Любов і дружбу ви
цінуйте, люди,
Тоді земля Вам
подарує Рай.
Після цього поетичного удару мій друг остаточно визнав
поразку, сказавши фразу: «Проти поезії не попреш. Саме тому я її й не люблю.
Може, сходимо на пиво?». А це явна ознака його білого прапора.
|